1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinki on pulassa putoavien lehtien kanssa

Syksyn kellastuvat lehdet aiheuttavat harmaita hiuksia Helsingin kaupungille. Helsingillä ei ole tarpeeksi puiden lehdille säilytyspaikkoja ja nykyiset keräyspaikat ovat jo nyt lähes täynnä. Taloyhtiöt ja omakotiasujat kuljettavat lehtensä lähinnä Sortti-asemille.

Helsingin kaupunki (hallinto)
Talonmies Mauri Räsänen ahkeroi lehtipuhaltimen varressa.
YLE

Ensimmäiseksi vuoden turhakkeeksi valittu lehtipuhallin kokoaa lehtiä tuulisessa syyssäässä. Lehdet viskataan siirtolavalle ja viedään Sortti-asemalle.

– Syksy on myöhässä, kun on ollut lämmintä. Nyt on syyskuun viimeinen viikko ja lokakuu alkaa, niin saa nähdä keritäänkö siivota ennen lumia, sanoo Herttoniemessä sijaitsevan taloyhtiön talonmies Mauri Räsänen.

Eläkkeelle siirtyvä talonmies siistii viimeisiä kertoja yli hehtaarin kokoista kotipihaa. Piha laitetaan talviteloille 20 vuoden kokemuksella.

Lehtikasat valtaavat maisemaa

Helsingin kaupungilla ei ole tarpeeksi tilaa säilöä lukuisten puistojen ja metsien valtavia lehtimääriä. Esimerkiksi itäisen Helsingin lehtikuormat huutavat säilytystilaa.

– Tilanne on katastrofaalinen. Muun muassa Herttoniemen säilytyspaikka on aika täynnä, koska tänne on tuotu kitkentäjätettä koko kesän todella paljon, vaikeroi vastaava piiripuutarhuri Tarja Silventoinen Helsingin kaupungilta.

Rekkaralli päättyy Espoon biojätelaariin

Kun Helsingin kolme, isoa lehtiuomaa on tapissa, niin alkaa rekkaralli Ämmässuon kaatopaikalle. Useat kymmenet rekkakuormat köyhdyttävät puistoyksikön kassaa ja rahat ovat suoraan pois muusta viherhoidosta. Kaavailuissa on ollut keskitetty lehtien keräyspiste.

– Ei ole saatu lupausta keräyspisteestä. Tiedän, että rakennusvirasto on ollut aktiivinen kaupunkisuunnitteluvirastoon päin sopivan paikan etsinnässä. Vaikea on löytää paikkaa, koska kukaan ei halua kaupungin keräämiä lehtiä takapihalleen, sanoo vastaava piiripuutarhuri Tarja Silventoinen.

Helsingin puistoyksikkö haravoi kellastuneita lehtiä aina syyskuun lopusta ensilumen tuloon saakka. Helsingin kaupungin alueella syntyy tonneittain lehtijätettä joka syksy.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi