Koirasudet pelottavat ja kiehtovat

Koirasusien suosio on hiljalleen kasvussa. Samaan aikaan koiran ja suden risteyttäminen herättää pelkoa ja koirasudet kieltävä laki puhuttaa myös Suomessa. Arvioiden mukaan koirasusia elää Suomessa lemmikkeinä useita satoja. Susitutkija pitää koirasusia ihmisille vaarallisina.

Kotimaa
Koirasusi Urpo
YLE Etelä-Karjala

Hannu Pekkarisen kotona asuu neljä koirasutta. Ensimmäinen koirasusi Leevi tuli taloon puolivahingossa.

- Olen aina ollut kiinnostunut susista. Aiemmin minulla oli perhoskoiria ja niiden kuoltua tuli tunne, että koira on saatava. Netissä törmäsimme sitten ilmoitukseen koirasudesta ja sitä oli päästävä katsomaan.

Koirasudet herättävät paljon keskustelua ja pelkoa. Hannu Pekkarinen ei pidä koirasutta muita koiria vaarallisempina.

- En olisi tähän ryhtynyt, jos se pelottaisi. Oli se sitten rotukoira, sekarotuinen tai koirasusi, niin yhtälailla se voi käydä kiinni, ei sitä koskaan tiedä.

- Kyllä koirasusia on myös lapsiperheissä ja oma tyttäreni tulee hyvin toimeen neljän koirasuden kanssa, jatkaa Pekkarinen.

Susitutkija pitää koirasusiharrastusta edesvastuuttomana

Koirasudet on lailla kielletty muun muassa Ruotsissa sekä monessa Yhdysvaltojen osavaltiossa. Susitutkija kertoo kiellon olevan perusteltu.

- Yhdysvalloissa on noin miljoona koirasutta ja siellä on sattunut 14 ihmisen kuolemaan johtanutta hyökkäystä. Suomessakin on näitä kimppuun karkaamisia sattunut, kuolemantapauksista en tiedä, sanoo Erkki Pulliainen.

Susitutkija Erkki Pulliainen kannattaa koirasusien kieltoa myös Suomessa. Suomen Kennelliitto on myös ilmoittanut kielteisen kantansa koirasusia kohtaan.

- Tämä ei ole kenneltoimintaa eikä tällä ole mitään tekemistä susien suojelun kanssa. Koirasusiharrastajat vaarantavat kanssaihmisten turvallisuuden jatkamalla tätä toimintaa, siitä on näyttöä Yhdysvalloista.

"Sussessa on sutta 35%"

Koirasusista puhuttaessa puhutaan prosenteista. Mitä suurempi prosenttiluku on, sitä enemmän koirassa on sutta. Hannu Pekkarisen neljästä koirasudesta Sussella on korkein prosenttiluku.

- Susi näkyy meidän koirasusissa eniten Sussessa. Se oli susimainen jo pentuna. Kun kiellettiin, niin se ei uskonut. Susse myös laittaa pään alas kun se seisoo, siitä näkee, että siinä on sutta mukana.

Susitutkija Erkki Pulliainen sanoo, ettei koirasuden käytöstä voi ennakoida prosenttien perusteella.

- Tätä asiaa on aikoinaan tutkittu paljon Neuvostoliitossa ja tutkimusten mukaan ensimmäisen sukupolven edustajista ei voi päätellä mitään. Tiedon saaminen vie viisi sukupolvea.

Prosenttiluku lasketaan niin, että emän ja isän prosenttien summa jaetaan kahtia. Todisteita siitä, onko kyseessä koirasusi vai sekarotuinen koira, on vaikea saada.

- Ei sitä todisteta millään. Pitää vaan luottaa siihen ihmiseen, joka Sussen meille myi, että sen isä on se, mikä on sanottu.

Koirasusi leimautuu kuten susi

Susitutkija Erkki Pulliaisen mukaan koirasusi leimautuu voimakkaasti perheeseensä.

- Se leimautuu kuten kotisusi, joiden kanssa olen elänyt. Tällainen voimakkaasti sitoutunut eläin on vaarallinen ulkopuolisten ruokakuntien ihmisyksilöille.

- Lisäksi koirasuden pentueessa voi olla flegmaattisia sekä ylivilkkaita yksilöitä. Ylivilkkaat ovat ongelmallisia ja flegmaattiset vaarallisia.

Hannu Pekkarisen kotona elää huskyen lisäksi neljä koirasutta. Leevi, Susse sekä Sussen pennut Steffi ja Urpo. Pekkarinen korostaa kasvatuksen merkitystä.

- Koirasutta voi esimerkiksi pitää vapaana kuten muitakin koiria, kunhan sen kasvattaa pennusta lähtien.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala