1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Taide saapui Luhankaan

Luhangan ensimmäinen julkinen taideteos paljastettiin tiistaina. Mennyt-nyt -niminen veistos Luhangan satamassa kuvaa Pilkanselän Avosaaresta löydettyä kalliomaalauksen hirveä. Teos on osa Lahden ja Jyväskylän väliselle sisävesireitille nousevaa taideteosten sarjaa.

Taide
Mika Heinosen teos Mennyt-nyt
YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Veistoksen materiaalivalintaan inspiroivat muun muassa sataman alumiiniveneet.

- Olen vähän muuttanut perinteistä punamullalla kallioon maalattua hahmoa ja siirtänyt sen arkiseen merialumiiniin. Nyt eletään funktionaalista, kovien metallien aikaa. Olen taitellut teoksen kahtia muistuttamaan pahvista rakennettua eläintä, taideteoksen isä Mika Heinonen kuvailee.

Kuvanveistäjä on ollut lomaluhankalainen jo seitsemän vuoden ajan. Luhangan jylhät maisemat ja historia ovat lumonneet hänet.

- Ehkä se on sellainen paikallishistoriallinen jatkumo kivikaudesta tähän päivään. Olen kiinnostunut syvähistoriasta tässä liukkaasti liikkuvassa media-avaruudessa, Heinonen maalailee.

Heinosen hirviveistos on osa Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen taidetoimikuntien Taidemajakkaa, johon kuuluu nyt viisi teosta.

- Taidemajakka on Päijänteen rannoille suunniteltu taideteoshanke. Teokset ovat lähinnä ympäristötaideteoksia. Parhaimmillaan ne toimisivat reittiohjelmana Päijänteen matkailijoille, sanoo Taidemajakkaa koordinoiva kuvataiteilija Hannu Castren.

Lähteet: YLE Keski-Suomi