Rohkeutta bisnespukeutumiseen

Nuoret nousevat vaatesuunnittelijat pähkäilivät bisnespukeutumista osallistuessaan Vuoden nuori suunnittelija -kilpailuun. Kilpailun voittajaksi julistettu Yonna Moriya uskoo moniulotteiseen kankaan pintaan.

Liike-elämän pukeutumisetiketti
Vuoden nuori suunnittelija Yonna Moriya ja kaksi mallia.
Vuoden nuori suunnittelija Yonna Moriya ja voittoisat asut.YLE

– Aina ajatellaan naisten bisnespukeutumista jakkupukuina ja pikku hameina, mutta mielestäni bisnesnainen saa olla voimakkaan ja seksikkään näköinen, Yonna Moriya sanoo.

Voittoisa asukokonaisuus on yhdistelmä shortsien, tregginsien, paidan, liivin ja jakun yhdistelmä, jota voi muunnella. Moriyaa kiiteltiin tekstiilimanipulaatiosta, jolla materiaaleihin on saatu erilaisia pintastruktuureja.

– Yhtä asukokonaisuutta voi muunnella yli kymmeneksi asuksi vaihtelemalla ja jättämällä osia pois. Myös tekstuurit ja kolmiulotteiset pinnat ovat tärkeitä minun asuissani, Moriya sanoo.

Bisnesnainen, älä pukeudu liituraitaan

Kilpailuraadin puheenjohtajana toiminut toimittaja Jaakko Selin on iloinen lopputuloksesta, joka tuo juuri kankaiden pintamuodoilla uutta bisnespukeutumiseen.

Amerikkalaisissa liike-elämän tutkimuksissa on todettu, että nainen ei saisi bisneksessä pukeutua kuten mies.

– Esimerkiksi liituraidan ja leveiden hartioiden käyttäminen liikeneuvottelussa ei ole hyväksi, sillä vastapuolen miehet kokevat sen negatiivisena, Selin sanoo.

Seksikkyyskään ei ole eduksi bisneksessä.

– Yonnan asuissa seksikkyys on salakavalasti upotettu naisellisuuteen. Asu antaa viestin, että tässä on moderni nykyaikainen nainen, joka ymmärtää tyylin ja laadun päälle, Selin kuvailee.

Musta vai maansävyt?

Selin sanoo, että musta on huono väri liikeneuvottelussa. Parempi olisi suosia lämpimiä maansävyjä, vihreätä, harmaata ja tummansinistä.

Yonna Moriyan vaihtelevien kangaspintojen asuissa musta väri herää eloon valon avulla.

– Pintamateriaalit heijastelevat valoa hienosti ja se tuo väriskaalaa hopeanharmaasta pikimustaan, Jaakko Selin kiittelee ja rohkaisee miehiäkin maltilliseen värileikkiin.

Selinin mielestä jokaisen miehen pitäisi omistaa yksi tummanharmaa grey flannel -puku, sillä se toimii kaikessa. Ruskea on vaikea, siitä ei esimerkiksi Britanniassa pidetä. Tummansininen ja harmaa ovat varmat värit.

– Unohtakaa Muumi- ja Harald Hirmuinen -solmiot, se ei ole yksilöllisyyttä. Mieluummin valitsee paidan värin erikoisesti tai takin, jossa on nahkapaikat kyynärpäissä tai nahkataskut, Selin yllyttää.

Pieni persoonallinen ote voi myös auttaa muistamaan kenen kanssa ollaan oltu tekemässä bisnestä.

– Olkaa rohkeita, Vuoden nuori suunnittelija Yonna Moriya kannustaa liike-elämän pukeutujia.

Lähteet: YLE Helsinki / Ville Mättö