Itäinen rantarata odottaa rahaa

Toiveet junaliikenteen nopeasta aloittamisesta Porvoon rantaradalla saa unohtaa. Ideatasolla oleva Helsinki-Pietari ratahanke edellyttää uusia päätöksiä aina ratalinjauksista lähtien.

raiteet
Havainnekuvassa näkymä Porvoon rautatieasemalta, ihmisä laiturilla ja lähestyvä juna.

Itäradan kannattajat vetoavat nyt valtiovaltaan, että seuraavan hallitusohjelmaan kirjattaisiin kehittämisselvitys Suomenlahden itäisen rannikkovyöhykkeen kehittämisestä. Kuntien ja maakuntien edustajat esittävät, että valtio tutkisi Helsinki-Porvoo-Kotka-Vaalimaa-yhteyden kehittämistä maamme kilpailukykyä parantavana hankkeena.

Kyseessä on kuitenkin miljardihanke, johon on vaikea löytää rahoitusta. Hankelistoilla itäisen rantaradan edelle ovat kiilaamassa muun muassa pääradan kehittämishankkeet pohjoisessa sekä Pisararata etelässä.

Porvoo esittää, että ensin tehtäisiin rata Helsingistä Porvooseen, jota jatkettaisiin myöhemmin Loviisan ja Kotkan kautta Pietariin. Liikenneviraston tekemät kustannushyöty arviot osoittavat kuitenkin investoinnit kannattamattomiksi. Paras hyötysuhde saataisiin Porvoosta Keravan kautta kulkevalle Lentoradalle, mutta se ei toisi nopeaa kiskoyhteyttä Porvoosta Helsinkiin.

Lentorata toisi mutkan matkaan

Nopeita ratkaisuja on turha odottaa, koska ratalinjauksestakaan ei ole yhteistä näkemystä. Vasta Uudenmaan maakuntakaava 2012 piirtää linjauksen, jonka päältä hankkeita voitaisiin viedä eteenpäin.

- Kyllä tätä pitää siirtää kauas tulevaisuuteen, koska tämä rahoitustilanne valtion rahoitustilanne, ei voida puhua lähiajan hankkeesta, vaan meneillään olevat selvityksetkin tähtäävät vuoteen 2050 mennessä oleviin hankkeisiin, sanoo Liikenneviraston johtava rata-asiantuntija Markku Pyy.

Hän kertoo, että Helsinki-Pietari uuden radan rakentamiseen on vielä useita linjausvaihtoehtoja. Jos näitä suunnitelmia katsotaan Helsinki-Porvoo yhteyden osalta, niin tämäkin ratkaisu avaa kaksi vaihtoehtoa.

- Voidaan lähteä edelleen Tapanilasta Porvoon suuntaan tai kierrättää sitten lentoaseman kautta tätä itäistä vaihtoehtoa. Aika näyttää millaisiin ratkaisuihin maakuntavarauksissa päädytään.

Lähteet: YLE Helsinki