1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tukisukista voi olla luultua vähemmän hyötyä

Tukisukkia suositellaan aivohalvauspotilaille ja muille, joille kehittyy helposti laskimoveritulppia jalkoihin. Sukkien kyky ehkäistä aivohalvauspotilaiden tulppia saattaa kuitenkin olla vaatimattomampi kuin on uskottu.

terveys

Viimeisimmässä monikansallisessa tutkimuksessa pitkät reisimittaiset tukisukat olivat joitain prosenttiyksikköjä parempia kuin vain polveen ulottuvat tavalliset tukisukat. Tutkijat laskivat reisitukisukkien ehkäisevän yhden laskimoveritulpan jokaista 40 käyttäjää kohden. Tämä todettiin seuraamalla yli 3 000 aivohalvauksen takia hoidettua vuodepotilasta.

Kuitenkaan aikaisemmassa, samojen tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa pitkät tukisukat eivät ehkäisseet tulppia, kun niitä verrattiin potilaisiin, jotka eivät käyttäneet minkäänlaisia tukisukkia.

Havaintojen tulkinta on hankalaa, ja siksi tutkimuksia kommentoivat asiantuntijat suosittavatkin, että tukisukkia suosittaisiin lähinnä aivohalvauspotilailla, joille veren hyytymistä vähentävät lääkkeet eivät sovi. Muilla varovainen lääkitys lienee paras tapa ehkäistä laskimoveritulppia.

Tulokset eivät välttämättä yleisty muihin potilasryhmiin tai kaikkiin tukisukkiin. Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi