Medvedev erotti Moskovan pormestarin Juri Luzhkovin

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on allekirjoittanut määräyksen, jonka mukaan Moskovan pormestari Juri Luzhkov vapautetaan ennenaikaisesti tehtävästään. Erottamisen syyksi ilmoitetaan luottamuspula. Pääministeri Vladimir Putin tukee Medvedevin päätöstä.

Ulkomaat
Moskovan pormestari Juri Luzhkov.
Maxim Shipenkov/EPA
Venäjän presidentti on erottanut Moskovan Juri Luzhkovin. Syyksi presidentti Medvedev ilmoitti luottamuspulan.

Luzhkov on viime aikoina joutunut valtiollisten tv-kanavien arvostelun kohteeksi, minkä on tulkittu tarkoittavan, että pääministeri Vladimir Putin ja presidentti Medvedev ovat menettäneet luottamuksensa häneen.

Luzhkov on aiemmin arvostellut Medvedeviä ja vihjannut, että maa tarvitsee vahvemman johtajan vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Vielä eilen Luzhkov sanoi, ettei hänellä ole aikomustakaan erota. Luzhkov ehti toimia virassaan vuodesta 1992 lähtien. Hänet nimitti tuolloin voimainsa tunnossa ollut presidentti Boris Jeltsin.

Putin tukee täysin Medvedevin päätöstä

Medvedev on ehtinyt jo nimittää apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Resinin Moskovan virkaa tekeväksi pormestariksi. Kiinassa vieraileva Medvedev ilmoitti päättävänsä Luzhkovin seuraajasta itse.

Pääministeri Vladimir Putin tosin ilmoitti iltapäivällä, että hän haluaa olla auttamassa Luzhkovin seuraajan valinnassa. Putinin uskotaan olleen vähemmän innoissaan Luzhkovin erottamisesta. Putin ilmoitti vierailulla Komin pääkaupungissa Syktyvkarissa, että hän tukee täysin Medvedevin päätöstä erottaa Luzhkov.

Putin ylisti Luzhkovia Moskovan uudistajana ja uuden Venäjän avainhahmona. Samalla Putin huomautti kuitenkin, että Luzhkov oli unohtanut olevansa presidentti Medvedevin alainen eikä pystynyt luomaan hyviä suhteita Medvedeviin.

Moskovan pormestari on samanarvoinen kuin kuvernööri ja Venäjän presidentin toimivaltaan kuuluun kuvernöörien nimittäminen ja mahdollinen erottaminen.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters, AFP