Espanjassa alkoi jättimäinen korruptio-oikeudenkäynti

Espanjan Aurinkorannikolla Malagassa on alkanut jättimäinen oikeudenkäynti. Tunnetussa lomakohteessa Marbellassa, rakennuslupia ja kunnan urakoita myytiin pimeästi vuosikausien ajan. Syytettyjen määrällä mitattuna kyseessä on Espanjan historian suurin oikeudenkäynti. Syytettyjä on 95 ja joukossa on tunnettuja julkisuuden hahmoja kuten entisiä pormestareita.

Korruptiosta syytetyt yhdeksänkymmentäviisi henkilöä (kuvassa keskellä) kuuntelivat oikeudenkäyntiä Malagan paikallisessa tuomioistuimessa tiistaina. Kuva: Jorge Zapata / EPA

Mediahuomio on valtaisa, mutta valtaisia ovat myös ne rahasummat, joita pääsyytettyjen epäillään tienanneen vuosikausia jatkuneilla väärinkäytöksillä - etenkin rakennuslupien pimeällä kaupalla Marbellan kunnassa Aurinkorannikolla.

Laiton hyöty on ollut tiettävästi useita miljardeja euroja. Pääsyytetyltä, upporikkaalta Marbellan entiseltä kiinteistötoimen johtajalta Juan Antonio Rocalta syyttäjä perää sakkoina yli 800 miljoonaa euroa. Hänelle vaaditaan 30 vuoden vankeusrangaistusta.

Syytteen mukaan Roca oli viime vaiheissa korruptiovyyhden päätekijä. Marbellan viimeisimmät pormestaritkin olivat hänelle kuuliaisia.

Syytettyjen puolustus vaatii keskeisten todisteiden hylkäämistä. Puolustus vetoaa väitettyihin muotovirheisiin viisi vuotta kestäneessä poliisitutkinnassa. Syytekirjelmällä on mittaa noin 200 000 sivua. Oikeudenkäynnin odotetaan vievän kuukausia.

Rahasäkeillä rakennuslupia

Riippumatta oikeuden tuomiosta, järjestelmällinen korruptio oli pitkään tunnettu asia Marbellassa, Espanjan jetset-lomakohteessa.

Rakennuslupia ja kunnan urakoita myytiin pimeästi. Kynnysrahoja vietiin usein suoraan kunnantalolle - tai pormestarin residenssiin - muovikassissa. Isolla rahalla sai rakentaa viheralueillekin. Hinnat nousivat sitä mukaa kun Espanjan kiinteistökupla paisui.

Systeemin aloitti edesmennyt urakoitsija Jesús Gil, joka tuli Marbellan pormestariksi 1990-luvun alkupuolella. Hänen riippumaton liberaalipuolueensa voitti monet kuntavaalit.

Mutta edes Gilin syytteeseenpano ja kuolema ei lopettanut korruptiojärjestelmää. Se ulottui kaikkialle, myös kunnan poliisijohtoon ja tuomioistuimiin.

Järjestelmä kaatui vasta keväällä 2006. Espanjan valtion oli sitä varten turvauduttava poikkeustoimiin, salaiseen poliisiurkintaan ja kunnan ulkopuoliseen tutkintatuomariin.

Laittomia asuntoja myyty suomalaisillekin

Korruptiovuosina Marbellan kuntaan nousi arviolta noin 30 000 asuntoa, joilla ei ole laillista rakennuslupaa. Niitä ovat ostaneet monet ulkomaalaiset, tiettävästi myös jotkut suomalaiset.

Luvattomia asuntoja pyritään nyt laillistamaan mm. asemakaavamuutoksilla. Niiden edelleenmyynti on ongelmallista, kunnes lupa-asia virallisesti on kunnossa. Epävarmuus voi kestää vielä kauan.

Myös muualla Aurinkorannikolla, kuten Marbellan naapurissa Esteponan kunnassa, on laittomasti rakennettuja asuntoja.