1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Medvedevin arvostelija sai lähteä

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on allekirjoittanut määräyksen, jolla pormestari Juri Luzhkov vapautetaan ennenaikaisesti tehtävästään. Potkujen syyksi ilmoitetaan luottamuspula.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja Moskovan pormestari Juri Luzhkov. Kuva: Maxim Shipenkov/EPA

Kreml on nimittänyt apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Resinin Moskovan virkaa tekeväksi pormestariksi.

18 vuotta Moskovaa johtanut Luzhkov joutui Venäjän valtiollisten tiedotusvälineiden riepoteltavaksi sen jälkeen, kun hän oli arvostellut avoimesti presidentti Medvedeviä. Luzhkov piti Medvedeviä liian pehmeänä Venäjän presidentiksi ja vihjasi, että maa tarvitsee vahvemman johtajan vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Venäjällä on puhuttu Luzhkovin erottamista jo viikkoja, mutta 74-vuotias Luzhkov on kieltäytynyt eroamasta.

Luzhkovin arvosteltu kiihtyi loppukesästä. Metsäpalojen aiheuttama savusumu koetteli Moskovaa ja miljoonat ihmiset altistuivat savuhaitoille, mutta kaupungin pormestari ei keskeyttänyt kesälomaansa ihmisten hädän takia.

Ristiriitainen persoona

Luzhkovin aikana Moskova vaurastui ja kehittyi neuvostotyylisestä kaupungista kansainväliseksi metropoliksi. Moskovan suojelijoiden mielestä korruptoitunut Luzhkov kuitenkin tuhosi häikäilemättömästi kaupungin vanhoja rakennuksia ja antoi tontteja vaimonsa omistaman rakennusyhtiön käyttöön.

Luzhkovin puoliso, Jelena Baturina, on Venäjän rikkain ja maailman kolmanneksi rikkain nainen.

Luzhkov tuli tunnetuksi kovista otteistaan nyky-Venäjän toisinajattelijoita vastaan. Hän luonnehti esimerkiksi homoparaateja saatanallisiksi ja nujersi rajusti homoaktivistien mielenilmausyritykset Moskovassa. Myös Venäjän opposition joka kuukauden viimeisenä päivänä järjestämät mielenilmaukset kokoontumisvapauden puolesta päättyivät aktivistien pidätykseen.

Putinin varjossa

Luzhkov herätti hämmennystä viime keväänä kun hän aikoi pystyttää Josif Stalinin, kiistellyn neuvostojohtajan kuvia eri puolille Moskovaa. Luzhkovin mielestä Stalin olisi ansainnut kunniapaikan Suuren isänmaallisen sodan 65-vuotispäivänä, mutta hän joutui luopumaan aikeistaan Kremlin painostuksen takia. Suuren isänmaallisen sodan vuosipäivää kunnioitetaan Venäjällä neuvostojoukkojen voittona natsi-Saksan joukoista toisen maailmansodan aikana.

Presidentti Boris Jeltsin nimitti Luzhkovin pormestariksi vuonna 1992. Luzhkovia pidettiin 1990-loppupuolella Jeltsinin seuraajana, mutta hän joutui väistymään Vladimir Putinin tieltä. Putinin kaudella Luzhkov turvasi Venäjän valtapuolueelle, Yhtenäiselle Venäjälle vaalivoiton paikallisvaaleissa. Oppositio onkin syyttänyt Moskovan kaupunginjohtoa vaalivilpistä Yhtenäisen Venäjän aseman turvaamiseksi.

Luzhkov jää historiaan viimeisenä pitkäaikaisena aluejohtaja. Poikkeukselliseksi Luzhkovin lähdön tekee se, ettei hän jättänyt tehtäväänsä vapaaehtoisesti.

Moskovaa johtaa pormestari, mutta käytännössä monimiljoonaisen kaupungin johtajalla on aluejohtajan asema. Kreml on erottanut viime aikoina useita, pitkäaikaisia aluejohtajia. Uudet johtajat nimittää Venäjän presidentti.