Vaikeasti hoidettava bakteeri kiusana Teuvalla

Vaikeasti hoidettava ja kosketuksesta leviävä suolistobakteeri aiheuttaa ongelmia Teuvan terveyskeskuksen vuodeosastolla. Kunta ja peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä ryhtyvät välittömiin toimiin asian hoitamiseksi.

Kuva: YLE

ESBL-entsyymiä tuottava bakteeri on yleisimpiä virtsatieinfektioiden aiheuttajia, mutta on äärimmäisen vastustuskykyinen antibiooteille. ESBL-kantajien suuresta määrästä johtuen Teuvan kunta joutuu pikaisesti järjestämään terveyskeskuksessa eristystiloja sekä remontoimaan potilaille henkilökohtaisia saniteettitiloja.

Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä harkitsee vuodeosaston toimintojen siirtoa remontin ajaksi Selkämeren sairaalaan. ESBL-ongelmaan puuttumisen arvioidaan maksavan kunnalle pelkästään kasvaneina käyttökustannuksina 137 000 euroa. Lisäksi kunnan maksettavaksi tulevat investoinnit.

Ongelma laajempi

ESBL-kantajuutta esiintyy Suomessa tällä hetkellä monella paikkakunnalla. Teuvalla on merkittävä ESBL-kantajien joukko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. ESBL-kantaan liittyviä toimenpiteitä ohjataan Etelä-Pohjanmaalla sairaanhoitopiirin ohjeistuksilla.

ESBL aiheuttaa infektioita

ESBL-entsyymiä tuottava bakteeri (tavallisimmin Escherischia coli ja Klebsiella- bakteeri) on vastustuskykyinen avohoidossa ja sairaaloissa yleisimmin käytetyille antibiooteille. Nämä bakteerit kuuluvat suoliston normaaliin bakteerikantaan ja ne ovat yleisimpiä virtsatieinfektioiden aiheuttajia, mutta voivat aiheuttaa myös muita harvinaisempia vatsanalueen infektioita.