1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. majakka-alukset

Majakkalaiva Helsinki saapui Silakkamarkkinoille

S/s Hyöky eli majakkalaiva Helsinki esittelee merihistoriaa Kauppatorin rannassa reilun viikon ajan. Laivaisäntä, jungmanni Patu Patanen tarjoaa värikkään vilkaisun laivan vaiheisiin.

Majakkalaiva s/s Hyöky laiturissa Kauppatorin ja Kanavaterminaalin välissä

"Tervetuloa s/s Hyökylle! Varo ylä- ja alapäätä!"

Näin toivotetaan kävijä tervetulleeksi vanhalle punaiselle höyrylaivalle. Eteisessä tulijaa odottaa Urho Kekkosen kuva sekä laivan jungmanni Jorma "Patu" Patanen.

–Tultiin taas käymään Helsingissä. Me oltiin keväällä täällä, sit käytiin Haminat ja Kotkat ja silakkamarkkinoiden jälkeen lähdetään taas Haminaan.

Jungmanni Patasen mukaan majakkalaiva Helsinki eli s/s Hyöky on samaan aikaan uiva merenkulun museo, merimieskirkko ja kapakka. Laiva on valmistunut Pietarissa vuonna 1912.

Jungmanni johdattaa kävijän laivan styyrpurin puolelle tutkimaan talvisodan aikaisia vaurioita. Laiva joutui talvisodassa ilmahyökkäyksen kohteeksi, ja lisäksi Katajanokalla sen vieressä räjähti kaksi saksalaista ammuslaivaa vuonna 1941.

Sotien jälkeen alus toimi majakkalaivana ja merenmittauksen tukialuksena.

Romuttajalta s/s Hyökyn pelasti Haminan Höyrylaiva Oy. Kunnostustyöt alkoivat 1984, jolloin Hyöky maalattiin majakkalaivan värein punaiseksi ja siihen asennettiin majakkamasto ja prisma oikeille paikoilleen. Samalla otettiin taas käyttöön majakkalaiva Helsingin nimi.

Talkoita ja kolehteja

Vanhan laivan ylläpito tulee kalliiksi, jungmanni Patu Patanen kertoo.

–No siinä oven pielessä on kolme keräysastiaa. Talkoohommin ollaan tätä rakenneltu niin kauan kuin vanhoja merimiehiä on ollut. Telakalla taas on maksettava selvää rahaa.

–Silakkamarkkinoilla peritään laivavierailusta pieni maksu ja ravintolatoiminnalla yritetään myös kerätä rahaa, Patanen sanoo.

Laiva valmistautuu samalla satavuotisjuhliinsa vuonna 2012. Syntymäpäiviä on tarkoitus juhlia Kotkassa, Haminassa ja Helsingissä.

–Veikko Lavi, Titanic ja Hyöky on aikoinaan syntyneet kuukauden tarkkuudella. Jotain Veikko Lavi-konserttia on ainakin suunniteltu, Patanen miettii juhlasuunnitelmia. "Osakekirjojakin" on myynnissä juhlavalmistelujen kulujen kattamiseksi.

Majakkalaiva Helsinkiin voi tutustua Helsingissä Kauppatorin rannassa silakkamarkkinoiden loppuun asti. Laiva on avoinna kello 9-21. Laivasta ammutaan markkinoiden käynnistyslaukaus sunnuntaina.