Moskovassa tutkitaan väitteitä korruptiosta

Venäjän liittovaltion tutkijat tutkivat väitteitä korruptiosta Moskovan hallinnossa, venäläiset uutistoimistot kertovat. Päivää aiemmin presidentti Dmitri Medvedev irtisanoi Moskovan pitkäaikaisen pormestarin Juri Luzhkovin luottamuspulan vuoksi. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Luzhkov on perunut tiedon, että hän valittaisi potkuistaan oikeuteen.

Ulkomaat

Valtiollisen television ohjelmissa on esitetty viime viikkoina väitteitä laajasta korruptiosta Luzhkovin hallinnossa. Medvedev ei kuitenkaan maininnut syytöksiä tiistaina ilmoittaessaan Luzhkovin irtisanomisesta. Hän sanoi vain menettäneensä luottamuksensa pormestariin.

Keskiviikkona kerrottiin, että liittovaltion tutkijat ovat alkaneet tutkia väitteitä virkamiesten korruptiosta. Vireillä on 24 rikosjuttua. Tutkimuskomitean edustaja Vladimir Markin sanoo uutistoimisto RIA Novostille, että tutkimukset pantiin alulle paljon ennen Luzhkovin erottamista.

Tutkinnan kohteena on ollut muun muassa yksi Luzhkovin apulaisista, Aleksandr Rjabin. Hän jätti keskiviikkona eroilmoituksensa. Luzhkovin tilalle virkaatekeväksi pormestariksi nimitetty Vladimir Resin sanoi, että Rjabin jätti tehtävän omasta aloitteestaan. Lahjontaepäilyt liittyvät rakennushankkeisiin.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan tutkimusten aloittaminen on ensimmäinen merkki siitä, että korruptioväitteet voivat viedä oikeuteen myös erotetun pormestarin itsensä. Luzhkov puolestaan aikoo haastaa oikeuteen häntä parjanneet tv-kanavat.

Luzhkov ei aiokaan viedä potkujaan oikeuteen

Luzhkovin ystävä kertoi keskiviikkona, että tämä aikoisi valittaa irtisanomisestaan korkeimpaan oikeuteen. Myöhemmin Luzhkov kuitenkin perui tiedon venäläislehti The New Timesin haastattelussa, kertoo uutistoimisto RIA Novosti.

Luzhkov kertoi haastattelussa myös, että hän aikoo jatkaa politiikassa, mutta ei aio pyrkiä presidentiksi vuonna 2012.

Ennen erottamistaan Luzhkov joutui valtiollisten tv-kanavien arvostelun kohteeksi. Sen on tulkittu tarkoittavan, että Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin ovat menettäneet luottamuksensa häneen.

Luzhkov on aiemmin arvostellut Medvedeviä ja vihjannut, että maa tarvitsee vahvemman johtajan vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Keskiviikkona kerrottiin, että Luzhkov oli lähettänyt ennen erottamistaan kriittisen kirjeen Medvedeville.

Vielä maanantaina Luzhkov sanoi, ettei hänellä ole aikomustakaan erota. Hän ehti toimia virassaan vuodesta 1992 lähtien. Luzhkovin nimitti pormestariksi presidentti Boris Jeltsin.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus