Energiapihi talo syntyy suunnittelupöydällä

Kiristyvät energiamääräykset lisäävät LVI-suunnittelun merkitystä talonrakennuksessa. Parin vuoden kuluttua voimaan tulevat määräykset puuttuvat talojen energiatehokkuuteen ja kulutukseen.

Energiatehokkaat talot
Passiivienergiatalon väliseinä.
Järvenpäässä huhkivat pian taas omakotitalon rakentajat.YLE

Rakentajilla on valittavanaan useita vaihtoehtoja energiatehokkuuden parantamiseksi, kun tämän vuoden alussa voimaan tulleet säädökset vaikuttivat lähinnä eristeiden paksuuteen.

Uudet määräykset astuvat voimaan vuonna 2012. Esitys kiristää talojen energiatehokkuuta 20 prosentilla, lisäksi neljännes kulutuksesta pitää kattaa uusiutuvalla energialla.

Kannustalojen tuotekehitysinsinööri Esa Marjakangas arvioi, että esimerkiksi vain harva valitsee jatkossa suoran sähkölämmityksen.

- Energiamuodon valinnalla on nyt erittäin suuri merkitys energiatehokkuuteen. LVI- tekniikkaan pitää ottaa tarkasti kantaa jo energialaskentavaiheessa eli mahdollisesti LVI-suunnitelman on oltava valmiina jo rakennuslupaa haettaessa, että kulutus voidaan laskea tarkasti, sanoo Marjakangas.

Rakennusten energiasäädöksiä on kiristetty viimeksi vuonna 2008 ja 2010. Talotehtailla on ollut kädet täynnä töitä uusien säännösten kanssa.

- Energiasäädösten takia ei ole varmaan vielä yhtään talomallia hylätty, mutta kyllä niitä on modifioitu voimakkaasti. Rakennepaksuudet ovat kasvaneet niin voimakkaasti, että ikkunoiden ja ovien mahtuminen kattojen ja seinien väliin on muuttunut.

Pientaloteollisuus ry.n puheenjohtaja, perholaisen Jetta-konsernin johtaja Antti Hietaniemi pitää uudistusta hyvänä. Hän kuitenkin toivoo, että tämän jälkeen ei uudistuksia tehdä moneen vuoteen, jotta uusista käytänteistä ehtii kertyä tutkimustietoa ja käytännön kokemusta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa