Rikoksen ongelma kiehtoo dekkaristia

Moni dekkari sijoittuu eksoottiseen ympäristöön, jossa lähes yli-ihmiseksi luokiteltava sankari tekee uskomattomia urotekoja. Eija Piekkari luottaa toisenlaiseen lähestymiseen: hänen dekkarinsa sijoittuvat suomalaiseen maalaismaisemaan ja sankariksi kelpaa tavallinen suomalainen poliisi.

Kuva: YLE / Lahti

- Rikos on aina ongelma, joka pitää ratkaista. Alku ei saa olla laimea tai haahuileva. Haastan alusta pitäen lukijan mukaan ongelman ratkaisuun ja luotan paikallisuuteen ja uskottavuuteen, kertoo dekkaristi Eija Piekkari.

Piekkarin tähän mennessä julkaistut kaksi rikosromaania vievät lukijan Sairakkalaan, Hämeenkosken ja Hollolan välimaastoon, keskelle Päijät-Hämettä. Tapahtumat sijoittuvat kansantanssiharrastuksen ympärille ja sankarina on lahtelainen naispoliisi Kristiina Elo.

- Kävin useilla kirjailijakursseilla, joilla painotettiin sitä, että pitää kirjoittaa siitä, minkä parhaiten tuntee ja koska olen itse maalta kotoisin ja harrastanut kansantasseja, oli valinta minulle hyvin luonteva.

Itseluottamus nosti julkaisukynnyksen yli

Suomessa on paljon kirjoittajia, jotka pohtivat kuumeisesti sitä, onko minun tekstini riittävän hyvä julkaistavaksi.

- Olin käynyt useilla kirjailijakursseilla ja itseluottamukseni kasvoi niiden myötä. Sain myös paljon positiivista palautetta lähipiiristä ja niin uskalsin sitten lähettää tekstini kustantajalle, kertoo Piekkari.

Uurastuksen ja uskalluksen palkintona kädessä oli sitten oma kirja, johon myös kustantaja sitoutui.

- Se oli tärkeä hetki. Olin aikaisemmin kirjoittanut mm. näytelmiä, kunnes sitten pitkän harkinnan jälkeen päätin kirjoittaa dekkarin ja tällä hetkellä teen kolmatta kirjaani, joka sijoittuu samoihin maisemiin ja samojen henkilöiden ympärille.

Päähenkilön pitää olla sympaattinen

Moni rikosromaanien lukija muodostaa melkein henkilökohtaisen suhteen suosikkisankariinsa ja niinpä esimerkiksi Hercule Poirot, Kurt Wallander ja Sherlock Holmes tuntuvat tutuilta. Pitääkö sankarin olla sympaattinen?

- Kyllä, ainakin minun mielestäni. Voihan sitä tietysti tehdä antisankarinkin, mutta itse olen enemmän mieltynyt sympaattisiin sankareihin.

Kansainväliset dekkarisankarit ovat usein lähes yli-ihmisiä, jotka pystyvät sellaisiinkin tekoihin, joihin tavallinen pulliainen ei kykene. Moinen hahmo voisi kuitenkin suomalaiseen ympäristöön sijoitettuna olla epäuskottava.

- Haluan kertoa uskottavia tarinoita ja luotan siihen, että jos lukija pystyy samaistumaan kirjan tapahtumiin, hän saa tarinasta enemmän irti, muistuttaa Piekkari.