1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pilapiirrokset

SSS:n pilapiirrokset ja pakinat paketoitiin kirjaksi

Salon Seudun Sanomien luetuimpia osia ovat Kari Lehdon pilapiirrokset ja Kauko Mäntylän pakinat. Ystävykset ovat yhdistaneet kuvat ja tekstit Ihmisen kuva -kirjaksi.

pilapiirrokset
Pilapiirtäjä Kari Lehto ja  pakinoitsija-toimittaja Kauko Mäntylä.
Pilapiirtäjä Kari Lehto ja pakinoitsija-toimittaja Kauko Mäntylä.YLE / Tarja Hiltunen

Kirjassa kaksi keski-ikäistä miestä ihmettelee elämää. Miehillä riittää näköalaa Salon seudulta: Kauko Mäntylä ja Kari Lehto ovat olleet Salon Seudun Sanomissa jo yli 30 vuotta. Siksi oli luontevaa koota parhaita paloja kirjaksi.

- Koitamme tällä kirjalla luoda hienostuneita mulkaisuja ja silmäyksiä ihmisen kuvaan. Olemme huomanneet, että ihminen on aika usein hämillään, kun se tässä elämässään etenee. Ihminen katsoo epävarmana, miten mennään eteenpäin. Avitamme tässä ihmistä eteenpäin, Kauko Mäntylä tokaisee.

Lehdon piirroksissa ja Mäntylän teksteissä sivutaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Usein tavataan vakiohenkilöitä, esimerkiksi Kauko Mäntylän vakiotuttavuus on Moro-mies, joka kysy usein eikvaa? Miehet sanovat, että ketään ei haluta suoraan loukata. Mäntylän mielestä piirroksissa ja pakinoissa on yllättävän paljon yhteistä.

- Piirros ja pakina voivat parhaimmillaan keskustella keskenään. Piirros voi lehdessä nykyään paremmin. Pakina voi olla katoavaa kansanperinnettä, Mäntylä sanoo.

Paikallislehdessä voi vitsailla laajasti

Salon Seudun Sanomat on paikallislehti. Piirtäjä Kari Lehdon tavoitteena on käsitellä mahdollisimman usein paikallisia aiheita. Mukaan mahtuu toki valtakunnan asioita ja kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Kari Lehdolla on takanaan pilapiirrosten lisäksi myös sarjakuvia. Lehdon mukaan piirtäjän on myös varauduttava siihen, että jonakin päivänä ei piirrettävää ole.

- Pidän viikon puskurin piirroksissa. Minulla syntyy yleensä ensin teksti ja sitten tulee kuva, Lehto kertoo taktiikastaan.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi