1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Siilin talviunirytmi ei sekoa ruokkimalla

Mistä sumu johtuu? Kalaverkkoon kiinni jäänyt lepakko avustettiin irti ja se lähti pyörähdellen lentoon. Kiittikö se auttajia? Haittaako siilin ruokinta sen siirtymistä talviunille?

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Biologi Juha Markkola sai YLE Oulu Radion Luontohetkeen mielenkiintoisia puheluja ajankohtaisista luontoilmiöistä. Torstain ajankohtaisin kysymys kuului, mistä sumu johtuu? Tuleeko sumu Ouluun merestä vai onko ilmakehän kosteus lisääntynyt? Markkolan mukaan tilanne on tyypillinen, kun ilma viilenee lämpimän päivän jälkeen.

- Kun ilma viilenee, kosteus tulee nähtävään muotoon, eli sumuksi. Kun aurinko alkaa taas lämmittää, kosteus muuntuu takaisin näkymättömään muotoon, Markkola selvittää.

Myös vesistö vaikuttaa sumun muodostukseen, kun yöaikaan, vielä lämmin vesistö luovuttaa kosteutta viileään ilmaan.

- Sieltä sitä kosteutta tulee ja kun kylmä ilma ei täysin pysty pidättelemään sitä kaasumaisessa muodossa, siitä tulee sumua.

Pohjanlepakko pääsi verkkopinteestä

Kiimingissä lepakko oli joutunut kalaverkko-onnettomuuteen kuivamaan ripustetun verkon myötä. Tarmo Kiimingistä kertoo, että pojat olivat huomanneet verkoissa pyristelevän lepakon, jonka hän sitten hellästi avusti irti. Lepakko pääsi mökin seinustalle maahan lepäämään.

Rumannäköisen ja terävähampainen lepakko lähti hetken kuluttua liikkeelle. Lepakko pyörähteli ympäri sen näköisesti, että toinen siipi oli vielä kipeä. Hetken kuluttua lepakko otti suunnaksi suuren kuusen ja kiipesi puun latvaa piiloon. Myöhemmin Tarmo ja pojat näkivät lepakon taiteilevan siivilleen puun latvasta järven ylle ja katosi vastarannalle.

- Se on todennäköisesti ollut pohjanlepakko, joka on Pohjois-Suomessa laajalti ainut laji. Lepakon maastalähtö on kaiken kaikkiaan hankala, vaikka ei olisi verkkoon tarttunutkaan. Se lähtee mieluusti lentoon jostain korkeammalta.

Siili syö kissan eväitä

Oulun Kaakkurista tulleessa puhelussa huolestutti siili, jota omakotitaloasuja on syksyn ajan ruokkinut kissan ruoalla ja kissan maidolla.

- Sellaisia juttuja olen kuullut, että siileillä on monesti laktoosi-intoleranssi, kuten ihmisillä. Olisiko kissan maito sitten laktoositonta.

Siiliä voi auttaa menemään talviunille, kun kerää sille kasan lehtiä. Juha Markkola neuvoo laittamaan kasaan vielä laatikonkin siiliä varten, jolloin sen saa helposti käyttämään koloa talvipesänä. Mutta vaikuttaako siilin ruokkiminen siihen, milloin se menee talviunille?

- Vaara on ehkä olemassa, mutta toisaalta ruokkiminen kyllä auttaa siiliä vararavinnon keruussa. Siinä mielessä se on siiliyksilön kannalta hyödyllistäkin. Eläimet kyllä pystyvät vaistoamaan syksyn saapumisen, kuten kasvitkin. Uskoisin, että siili asettuu talviteloille ruokkimisesta huolimatta, biologi Juha Markkola rauhoittelee.