Kaunein sana on pesofati

Murretaitaja Elina Wallinin esikoisteos Onnepotkui julkistettiin tänään Satakunnan Kansan tiloissa. Paljasjalkaisen porilaisen murteella höystetyt pakinat ovat katsaus tavallisten ihmisten arkeen ja elämään.

pakina
Murretaitaja Elina Wallin.
Murretaitaja Elina Wallin.YLE / Lassi Nuolivaara

Kirjansa julkaissut murretaitaja on selkeästi onnellinen esikoisteoksensa valmistumisesta. Kirja koostuu osaksi jo Satakunnan Kansan Sunnuntai-liitteessä ilmestyneistä ja tiivistetyistä pakinoista, ja lisäksi upouusista kirjoituksista.

- Siitä on nyt noin viikko, kun olen saanut oman kappaleeni ensimmäistä kertaa käsiini. En ole koskaan synnytyslaitokselta tullut käärön kanssa, mutta voisin kuvitella, ettei tunnelmani ole kovin kaukana siitä. Esikoinen se on, Wallin sanoo.

Innostus kirjan kirjoittamisesta lähti puhtaasti lukijoista. Sunnuntai-liitteeseen pakinoita kirjoittanut Wallin sai joulun alla lukijoilta kysymyksiä siitä, koska tekstiä saisi lukea kovien kansien välistä. Niinpä porilaisneito marssi kustantajan puheille ja kysyi, mitä vastaisi kysymyksiin. Tuloksena oli kirja.

- Olen saanut ihan mielettömästi palautetta Sunnuntai-liitteen pakinoista. Aina sieltä löytyy lukijoilta erilaisia, omakohtaisia kokemuksia. Sieltä nousee muistoja ja ideoita. Minua on häkellyttänyt aina vain uudestaan ja uudestaan, että miten ihmiset tulevat niin rohkeasti sanomaan.

Porilaiset antavat suoraa palautetta

Kovakantisen kirjan kirjoittaminen eroaa lehteen kirjoittamisesta.

- Koetimme kustannustoimittajan kanssa pohtia, miten saisimme teokseen jonkinnäköisen kaaren, vaikka vähän löyhemmänkin. Näin sieltä sitten löytyy muutamia selkeitä teemoja, kuten esimerkiksi ihmiset, tunnelmat ja paikat. Jokaisella on omat rakkaimmat ja ikimuistoisimmat paikkamme. Tämä ei kuitenkaan ole mikään muistelmateos, vaan teksteissä on tapahtumia viime talvelta ja myös tapahtumia, joita ei ole vielä tapahtunutkaan, Wallin sanoo.

Wallinin tekstit ovat saaneet porilaisilta positiivista palautetta.

- Porilainen on luonteeltaan sellainen, että jos hän ei jostain pidä, sitten ollaan hiljaa. Ja sitten kun kehutaan, kehutaan aiheesta. Kaikista ilahduttavimpia ovat kommentit siitä, että lukijoille sunnuntaiaamut ovat olleet tärkeitä. Liitteestä ollaan oikein tapeltu, että kuka perheestä saa lukea sen ensimmäiseksi.

Mutta mikä on pakinoitsijan Porin murteen lempisana?

- Kyl mää tykkään kauheesti semmosest sanast ku pesofati. Saipoo ja pesofati. Siin mun mielest kiteytyy tämmöne porinmurteen humoristisuus. Ja sit tietysti se, että meil on pitkät perinteet.

Lähteet: YLE Satakunta / Tuuli Liekari