Ruoka-apu vakiintui avustusmuodoksi

Ruokapankkitoiminta ja EU-ruokakakassit ovat vakiintuneet osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Tänäkin syksynä moni joutuu turvautumaan ruoka-apuun. Yhä useammin apua tarvitsee lapsiperhe.

ruoka-apu
YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Vähävaraisille tarkoitettuja EU-ruokakasseja jaetaan muun muassa seurakuntien ja työttömien yhdistysten kautta. Työttömien yhdistykset eri puolilla Suomea jakoivat viime vuonna EU- ruoka-apua 600 000 kiloa. Ruokapakettien jako on koordinoitu Maaseutuviraston kautta.

Esimerkiksi Äänekoskella ruokapakettien jako alkoi tänään sekä Äänekosken että Suolahden työttömien ruokaloissa. Samalla tarjolla on ilmaista hernesoppaa.

Nyt jaettavissa paketeissa on vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, makaronia, näkkileipää, hapankorppuja, keksejä. mysliä, pasta-ateria sekä maitojauhetta. Tässä erässä Äänekoskella on jaettavana yli 4000 kiloa ruokaa.

EU-ruoka-apu on tarkoitettu vähävaraisille kuten työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Työnohjaaja Sirpa Martins kertoo, että yhä useammin apua hakee nuori lapsiperhe.

- Avuntarvitsijoiden määrä kasvaa kaiken aikaa. Se on kouriintuntuvaa kaikessa siinä työssä mitä tehdään esimerkiksi työttömien yhdistyksissä.

Martinsin mukaan ilmiöstä on tullut pysyvä.

- 15 - 20 vuoden ajan kehitys on ollut syvenevä, koveneva ja lisääntyvä. Tilanne on todella kurja.

Lähteet: YLE Keski-Suomi