1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vertaistuki on tärkeää nivelrikkopotilaalle

Lähes 16 000 suomalaista saa vuosittain tekonivelen polveensa tai lonkkaansa. Nivelrikon kanssa elämiseen, tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutumiseen antaa tukea tuore Nivelkirja. Se on kirjoitettu kokemuksen syvällä rintaäänellä.

terveys
Tuula Vainikaiselle tehtiin tekonivelleikkaus molempiin polviin TYKS:n kirurgisessa sairaalassa joulukuussa 2008.
Tuula Vainikaiselle tehtiin tekonivelleikkaus molempiin polviin TYKS:n kirurgisessa sairaalassa joulukuussa 2008.YLE / Viivi Laakkonen

Kirjan kirjoittajalle Tuula Vainikaiselle tehtiin tekonivelleikkaus molempiin polviin joulukuussa 2008. Vainikainen koki saaneensa paljon apua ja tietoa hoitohenkilökunnalta. Prosessin aikana hän kuitenkin huomasi, että alan kirjallisuudessa on Nivelkirjan mentävä aukko.

– Muutkin saman kokeneet ovat kertoneet, että kun ongelma on itsellä edessä, unohtaa helposti kaiken sen hyvän tiedon mitä on saanut. Leikkauksen jälkeen saattaa olla oikein hyvä päivä, jolloin on saanut jumpattua ja liikuttua, mutta sitten jostain selittämättömästä syystä seuraavana päivänä tuntuu, ettei pääse sängystä ylös. Usein huolena on, onko tämä normaalia vai onko tässä nyt jotain mennyt pahasti pieleen.

Asiantuntemusta ja vertaistukea

Nivelkirja antaa näihin pelkoihin kahdenlaista apua, sanoo vuoden tiedetoimittaja Tuula Vainikainen.

– Tässä on lääketieteen asiantuntijoiden, sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien ammattiin perustuvaa tietämystä. Toinen puoli on nivelrikon ja tekonivelleikkauksen kokeneiden ihmisten omia tarinoita siitä, mikä heitä auttoi.

Nivelrikkoisen tiellä on monia epätoivon hetkiä. Tuula Vainikaisen mukaan tilanteessa auttaa, kun ymmärtää, että muut painivat samojen ongelmien kanssa, ja ne menevät yleensä ohitse.

– Kun epätoivon hetki iskee, ihmisen ei pitäisi jäädä epätietoisuuksien kanssa yksin. On suuri apu, jos lähtee saman kokeneiden joukkoon ja kysyy muiden kokemuksia ja pieniä vinkkejä siitä, miten tilanteessa voi päästä eteenpäin.

Nivelrikon synty voidaan ehkäistä

Nivelkirjan missio on saada alkavien nivelvaivojen kanssa kamppailevat ihmiset huomaamaan, että kohtuullisella liikunnalla voi vaivoja ehkäistä, Tuula Vainikainen hymyilee.

– Kuntoutusprosessin myötä löysin vesijuoksun ja oivalsin, että tällaiset vesilajit ovat nivelvaivaiselle erittäin hyviä. Myös peruslajeilla, kuten sauvakävelyllä ja hiihdolla, voidaan ehkäistä nivelvaivoja.

Jos tekonivelleikkaukseen joutuu, on tärkeää, ettei jää vuoteeseen makaamaan. Tuula Vainikaisen mukaan leikkauksesta kuntoutumiseen voi osittain vaikuttaa jo ennen leikkausta.

– Pitää saattaa itsensä fyysisesti niin hyvään kuntoon kuin mahdollista. Leikkauksen jälkeen täytyy syödä monipuolisesti ja proteiinipitoisesti. Sitten kun lähdetään liikkeelle, pitää saada lepoa ja liikettä sopivassa suhteessa.

Itsensä hemmottelua ei tulisi Tuula Vainikaisen mukaan myöskään unohtaa.

– Kun paneuduin kiireisen työelämän jälkeen potilaaksi, niin kyllä minä myös nautin mahdollisuudesta vain olla. Jumppaamisen jälkeen saatoin lukea jotain hyvää kirjaa keskellä päivää ja ajatella, että juuri tällä hetkellä ollaan nyt ja tässä.

Nivelkirja julkistetaan Turun kirja- ja tiedemessuilla. Lauantaina Tiedemessuilla klo 12.30– 13.00 Nivelkirjan pääasiantuntijana toiminut Ortopediyhdistyksen puheenjohtaja, dosentti ja ylilääkäri Petri Virolainen TYKSin ortopedian ja traumatologian klinikalta kertoo muun muassa, mitä leikkauksessa tapahtuu ja kuinka vaativasta toimenpiteestä selviää.

Lähteet: YLE Turku / Viivi Laakkonen

Lue seuraavaksi