Mielialalääkkeistä on moneksi

Mielialalääkkeitä käytetään tätä nykyä paljon muuhunkin kuin masennuksen hoitoon. Joku saa niistä helpotusta unettomuuteen, toinen pääsee eroon tupakasta. Asiantuntijan mielestä mielialalääkkeitä voitaisiin käyttää nykyistä enemmänkin.

Kuva: YLE

Masennuslääkkeiden käyttö on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna masennuslääkettä kirjoitettiin yli 400 000 suomalaiselle. Suomessa depressio ei kuitenkaan ole sen yleisempää kuin muissakaan länsimaissa, eikä se näytä olevan yleistymässä ainakaan aikuisten keskuudessa.

Suurin osa lääkkeistä käytetään edelleen masennuksen hoitoon, mutta yhä enenevässä määrin myös muihin vaivoihin.

- Niitä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisiin ahdistushäiriöihin, paniikkihäiriöön tai sosiaalisten tilanteiden pelkoon, mutta ne sopivat pienempinä annoksina myös unettomuuden hoitoon, kuukautisvaivoihin, virtsanpidätysvaikeuksiin ja erilaisiin kiputiloihin, sanoo ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Nukahtamislääkettä parempi

Yhteistä uusimmille mielialalääkkeille on, että ne eivät aiheuta riippuvuutta ja niitä pidetään tehokkaina moniin oireisiin. Tupakointi ei ole oire, mutta siitä eroonpääsy on usein ongelma. Mielialalääkkeet ovat tulleet apuun siihenkin.

- Mielialalääkkeellä voidaan muuttaa aivojen hermovälitysaineiden aineenvaihduntaa ja sitä kautta tupakka alkaa menettää tupakoijan mielestä menettää mielenkiintoa, koska se ei enää tuota samanlaista potkua, Partonen selventää.

Uniongelmiin mielialalääkettä pidetään huomattavasti nukahtamislääkkeitä parempana.

Kun annos on riittävän pieni, se vaikuttaa vain osaan aivojen reseptoreista ja parantaa unenlaatua, mutta vaikutus mielialaan jää vähäiseksi.

- Riippuvuusongelma on liittynyt juuri unilääkkeisiin ja nukahtamislääkkeisiin, mutta mielialalääkkeisiin tätä riippuvuutta ei liity. Mielialalääkkeet ovat hyvä vaihtoehto pitkäkestoisiin unettomuuden hoitoon.

Haittavaikutuksia kirjavasti

Kaikkiin lääkkeisiin liittyy haittavaikutuksia ja mielialalääkkeet ovat erittäin kirjava ryhmä. Jotkut lääkkeistä saattavat vaikuttaa seksuaalisuuteen, osa taas esimerkiksi suun kuivumiseen. Silti suuressa osassa haittavaikutukset ovat hyvin vähäisiä eikä moni edes huomaa käyttävänsä mielialalääkettä muutoin kuin hyötyjen kautta.

Partosen mielestä Suomessa ei syödä liian helposti masennuslääkkeitä, vaan niiden käyttöä pitäisi päinvastoin tehostaa.

- Meidän pitäisi löytää ne ihmiset, joille lääkehoidosta on apua ja antaa sitä mahdollisimman tehokkaasti.