Työssään uupunut ei saa sairauspäivärahaa

Työuupumusta potee jopa neljännes suomalaisista, mutta se ei kelpaa Kelan korvaamaksi sairaudeksi. Lääkärit kiertävät uupumuksen usein muulla sairaudella, esimerkiksi masennuksella. Työuupumus nousi esille, kun Tampereen kaupunki poisti sen korvattavien sairauksien joukosta.

Kuva: YLE

Kelan korvaushakemusten joukossa työuupumusta eli Z-diagnooseja on vain murto-osa.

- Siihen nähden, kuinka paljon näistä asioista on puhuttu viime aikoina, luku vaikuttaa yllättävän pieneltä. Vielä 2004 tarkka luku oli 0,6 prosenttia. Vuonna 2008 se oli enää 0,2 prosenttia, asiantuntijalääkäri Heikki Palomäki Kelasta ihmettelee.

Kela ei hyväksy työuupumusta korvattavaksi sairaudeksi, vaikka tutkimusten mukaan neljännes suomalaisista potee lievää työuupumusta ja kymmenesosa vakavaa.

Työterveyslääkärit kirjoittavatkin uupuneelle sairausloman perusteeksi jotain muuta. Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen puheenjohtaja Rea Lagerstedt sanoo, ettei työuupumusta enää käytetä ensisijaisena diagnoosina sillä monet muut sairaudet kietoutuvat siihen.

- Työuupumushan voi laukaista masennuksen, se on ehkä se kaikkien tärkein. Sitten on sopeutumishäiriöitä, voi olla myös unettomuutta.

Lagerstedtin mielestä työuupumus eli Z-diagnoosi pitäisi kuitenkin olla tautiluokituksessa mukana, signaalina työpaikalle. Useimmiten Kelan hakemuksissa työuupumus muuttuu masennukseksi.

Masennusta sanotaan uudeksi kansantaudiksi mutta ei kuitenkaan tiedetä, kuinka paljon vähemmän masennus-diagnooseja olisi Kelan luokituksissa, jos työuupumus hyväksyttäisiin perussairaudeksi.

Tampereen kaupunki muutti linjaansa

Työuupumus lähti puheenaiheeksi Tampereelta, missä kaupunki päätti poistaa työuupumuksen palkalliseen sairauslomaan oikeuttavien tautien listalta.

- Täällä se ei ole toistaiseksi ainakaan ongelma työuupumukseen, kun siihen lisätään joku muu lääketieteellinen koodi. Se ei vaikuta siihen palkallisuuteen, Tehyn Tampereen varapääluottamusmies Johanna Hirvimies kommentoi.

Työtuomioistuimeen viedyissä tapauksissa työuupumus on ollut peruste sairauslomalle. Kelan luokituksissa työuupumus on olosuhdetekijä tai oireyhtymä, joka pitäisi korjata työpaikalla.

- Sairauspäivärahaa maksetaan nimenomaan sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi, ja työuupumushan kuuluu näihin Z-tekijöihin, jotka eivät ole sairauksia vaan tavallaan olosuhdetekijöitä, Kelan asiantuntijalääkäri Palomäki sanoo.

Työuupumuksen luokitus on kansainvälinen ja perustuu WHO:n käsitteisiin jo puolen vuosisadan takaa. Nykymuodossa työuupumus tuli meille Kansainvälisen terveysjärjestön kautta vuonna 1986.