Terroristit suunnittelivat iskusarjaa Eurooppaan

Tiedustelupalvelut ovat paljastaneet terroristien suunnitelman yhtäaikaisista iskuista Euroopan kaupunkeihin, kertoo brittiläinen Sky News -tv-kanava. Epäilyn kohteena ovat Pakistanissa tukikohtaa pitäviä al-Qaida-taistelijat. Saksan sisäministeriön mukaan suunnitelmasta tiedettiin Saksan johdossa, mutta merkkejä konkreettisesta iskusta ei ole.

Ulkomaat

Saksassa ei ole esimerkiksi korotettu hälytysvalmiutta, sanoo Saksan sisäministeriä tiedotteessa.

Sky Newsin haastattelemien tiedustelulähteiden mukaan terroristit aikoivat iskeä Lontooseen sekä Saksan ja Ranskan keskeisiin kaupunkeihin.

Iskut olisivat olleet samantapaisia kommandotyyppisiä hyökkäyksiä kuin intian Mumbaissa vuonna 2008. Tuolloin raskaasti aseistautuneet hyökkääjät iskivät useisiin kohteisiin, muun muassa Taj Mahal -hotelliin ja kaupungin päärautatieasemalle.

Tiedustelulähteiden mukaan Eurooppaan aiotun iskun suunnittelu oli pitkällä, mutta ei vielä aiheuttanut välitöntä uhkaa.

Sky News kertoi, että lennokki-iskujen lisääntyminen Pakistanissa viime viikkoina on yhteydessä terrorijuoneen. Sen mukaan länsivallat pyrkivät iskuilla häiritsemään suunnitelmaa.

Brittiläiset turvallisuuslähteet kieltäytyivät kommentoimasta Sky Newsin uutisen tietoja uutistoimisto Reutersille. Myöskään yhdysvaltalaiset viranomaiset eivät suostuneet arvioimaan lennokki-iskujen yhteyttä mihinkään tiettyyn terrorijuoneen Euroopassa tai muualla.

Lähteet: Reuters, AFP