Uusi-Seelanti tukee Jacksonia Hobitti-kiistassa

Uuden-Seelannin hallitus tukee Peter Jacksonia Hobitti-elokuvista syntyneessä kiistassa. Näyttelijäliitot ovat aikoneet boikotoida elokuvaprojektia sopimusten puuttumisen takia ja Jackson on uhannut siirtää kuvaukset Eurooppaan.

viihde

Uuden-Seelannin hallitus on kuullut lakiasiantuntijoita ja heidän mukaansa Hobitti-elokuvien tuottajat rikkoisivat maan lakeja, jos nämä hyväksyisivät näyttelijäliittojen vaatimat sopimukset. Lain mukaan näyttelijöiden tulee toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina eikä elokuvayhtiön työntekijöinä. Hallituksen mukaan sopimus sallisi Peter Jacksonille ja muille elokuvantekijöille mahdollisuuden määritellä liikaa palkkoja. Näyttelijäliitot haluaisivat saada aikaan sopimuksen, jossa näyttelijöille taattaisiin esimerkiksi minimikorvaus.

Uuden-Seelannin ammattijärjestöjen mielestä hallituksen ei pitäisi ottaa puolia elokuvakiistassa, vaan ainoastaan pyrkiä löytämään siihen kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Maan suurimman ammattiliiton mukaan oikeusministeri Christopher Finlayson on vain myötäillyt Jacksonia, eikä ole kuullut lainkaan näyttelijäliittoa asiassa.

Sopimuskiistaan kypsynyt Peter Jackson on uhannut siirtää Hobitti-elokuvien kuvaukset Uudesta-Seelannista Itä-Eurooppaan. Ammattijärjestöt ovat kuitenkin varmoja, että näyttelijäliitot seuraavat vaatimuksineen myös sinne.

Uudelle-Seelannille kaksi Hobitti-elokuvaa ovat tärkeitä profiilinnostattajia. Maassa kuvattiin samaan tarinaan kuuluvat Taru sormusten herrasta -elokuvat.

Lähteet: AFP