1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bonnien ja Clyden ohjannut Arthur Penn on kuollut

Yhdysvaltalainen elokuva-, teatteri- ja tv-ohjaaja Arthur Penn on kuollut. Parhaiten vuonna 1967 ilmestyneen Bonnie ja Clyde -elokuvan ohjaajana tunnettu Penn kuoli tiistai-iltana kotonaan New Yorkissa. Hän oli 88-vuotias.

Arthur Penn Kuva: Jose Mendez / EPA

Arthur Penn kuului Hollywoodin 60 - 70 -lukujen uuden aallon ohjaajiin. Hänen kuuluisimpia elokuvaohjauksiaan olivat Bonnien ja Clyden ohella Ihmeidentekijä, Pieni suuri mies, Armottomat ja Alicen ravintola.

1930-luvun yhdysvaltalaisesta rikollisparista kertonut Bonnie ja Clyde nosti Pennin maailmanlaajuiseen menestykseen. Elokuva mullisti seksin ja väkivallan esittämisen elokuvissa, ja toimi esikuvana useille myöhemmille rikoselokuville.

Bonnie ja Clyde keräsi kymmenen Oscar-ehdokkuutta, ja sai kaksi palkintoa. Penn itse jäi palkinnotta, kuten kävi myös kahden muun Oscar-ehdokkuuden kohdalla.

80-luvun alussa Pennin menestys kääntyi laskuun, ja hän totesi aikansa Hollywoodissa olevan ohi.

- Elokuvat ovat muuttuneet. Upea tarinankertoja Steven Spielberg tekee nyt vaarattomia ja äärettömän menestyviä elokuvia. Minut taas tunnetaan lähinnä elokuvista, joissa ihmiset ampuvat ja pilkkovat toisiaan. Rakastan hänen (Spielberg) työtään, mutten koskaan voisi tehdä samanlaista, Penn sanoi.

Penn aloitti 50-luvulla uransa tv-ohjaajana, ja siirtyi sitten Broadwaylle teatteriohjaajaksi. Teatterimaailmasta hän siirtyi elokuvaohjaajaksi, josta hän uransa loppupuolella palasi tv-maailmaan. Penn toimi muun muassa Kova laki -sarjan vastaavana tuottajana.