Holmlund: Väkivallan vähentäminen ei voi olla pelkkä hanke

Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen ei voi olla pelkkä projekti, vaan tärkeä osa viranomaisten perustyötä. Holmlund puhui torstaiaamuna naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman aloitusseminaarissa Helsingissä.

Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä on pitänyt naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelmaa tarpeellisena. Ohjelman toimeenpano on kuitenkin Holmlundin mukaan osoittautunut hyvin haasteelliseksi tehtäväksi.

Ministeri muistutti, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen on tärkeää myös tulevien sukupolvien kannalta.

- Lapset, jotka kokevat ja näkevät väkivaltaa, ovat suuremmassa riskissä tulla itse väkivallan tekijöiksi tai uhreiksi, hän sanoi.

Holmlundin mukaan ei myöskään saa unohtaa niitä naisia, jotka itse ovat väkivallan tekijöitä, vaan myös heille on pystyttävä tarjoamaan apua.

Maahanmuuttajanaisilla erityistarpeita

Maahanmuuttoministeri- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) sanoi puheessaan, että väkivaltaa kokeneet maahanmuuttajanaiset ja heidän lapsensa tarvitsevat erityistoimia. Thorsin mukaan uuden kotouttamislain valmistelussa erityistarpeita on otettu huomioon.

Lisäksi Thors sanoi, että lisäämällä maahanmuuttajanaisten tietoisuutta naisten oikeuksista ja velvollisuuksista ennaltaehkäistään ongelmien kasautumista ja kärjistymistä pahimmillaan väkivallaksi.

Thorsin mukaan maahanmuuttajaryhmissä voi olla väkivallan muotoja, jotka ovat kantasuomalaisille vieraita. Esimerkkeinä hän mainitsi kunniaväkivallan ja pakkoavioliitot.

- Tarvitaankin hyvää viranomaisten, järjestöjen ja maahanmuuttajien yhteistyötä näiden väkivallan muotojen ennaltaehkäisemiseen, Thors sanoi.