1. yle.fi
  2. Uutiset

Times Squaren pommimies suunnitteli toistakin iskua

New Yorkissa pommi-iskua yrittänyt mies oli suunnitellut tekevänsä toisenkin terrori-iskun, kertovat syyttäjät. Oikeudenkäynnissä on paljastettu lisätietoa myös Times Squaren iskusta: muun muassa mykistävä video siitä, kuinka tehokas pommi olisi lauetessaan ollut.

Ulkomaat
Pommi räjähtää
FBI demonstroi, millaista tuhoa Times Square -aukion autopommi olisi voinut saada aikaan. Toukokuisesta räjäytysyrityksestä epäillään pakistanilaistaustaista Faisal Shahzadia.

Oikeudenkäyntiasiakirjat kertovat, että pakistanilaissyntyinen Faisal Shahzad oli ajatellut tekevänsä toisen pommi-iskun kaksi viikkoa Times Squarelle tarkoitetun räjäytyksen jälkeen. Kohde ei ole kuitenkaan tiedossa.

Shahzad oli toukokuussa asentanut pommin autoon, jonka hän ajoi Manhattanilla sijaitsevan vilkkaan aukioalueen laidalle. Pommi ei kuitenkaan ehtinyt räjähtää.

Oikeudenkäynnin kuluessa on paljastunut, että Shahzad suunnitteli Times Squaren pommin tappavan ainakin 40 ihmistä. Hän oli internetin avulla tutkinut paikkaa, jotta pommi olisi aiheuttanut mahdollisimman pajon tuhoa.

Shahzad on oikeudenkäynnissä myöntänyt kaikki syytteet. Hän saattaa saada elinkautisen vankeustuomion.

FBI kokeili pommin latinkia

Syyttäjät julkistivat keskiviikkona hiljentävän videon, jota he aikovat käyttää oikeudessa Shahzadia vastaan. FBI:n toteuttamassa räjähdyksessä kokeiltiin, kuinka suuri teho Times Squaren räjähteellä olisi lauetessaan ollut. Testissä käytettiin mallinukkeja ja useaa henkilöautoa.

Syyttäjien mukaan on selvää, että toteutunut isku olisi surmannut useita ihmisiä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi