Hallituspuolueilta vihreää valoa puolustusvoimien remonttityöryhmälle

Hallituspuolueissa on valmiutta perustaa parlamentaarinen työryhmä valmisteleman ensi vaalikauden puolustus- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Työryhmän perustamista ovat esittäneet opposition sosiaalidemokraatit.

talous

Puolustuskeskustelu ryöpsähti valloilleen, kun ensin puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen ilmoitti viime viikon alussa puolustusvoimien olevan jättiremontin edessä ensi vaalikaudella. Lisävauhtia tuli tiistaina, kun Risto Siilasmaan työryhmän raportti asevelvollisuuden tulevaisuudesta julkistettiin.

Raportin sanoma oli, että yleinen asevelvollisuus tulee säilyttää, mutta koko maan puolustaminen edellyttää merkittäviä uudistuksia puolustusvoimissa.

Torstaiaamuna Siilasmaan raporttia kommentoivat paneelikeskustelussa eduskuntapuolueiden edustajat. Oppositiossa olevan SDP:n kansanedustaja Saara Karhu toisti puolueensa vaatimuksen parlamentaarisen työryhmän perustamisesta valmistelemaan armeijauudistusta vielä tämän vaalikauden aikana.

- Mielestäni nyt pitäisi välittömästi perustaa parlamentaarinen työryhmä, joka lähtisi sitten katsomaan kokonaisuutta. Meillä on isoja haasteita edessä, ikäluokat ohenevat, rahaa on niukalti ja materiaalikustannukset nousevat, Karhu perusteli.

Työ nopeuttaisi ratkaisujen tekoa

Päähallituspuolue keskustan kansanedustaja Juha Korkeaoja puolusti varovasti esitystä. Korkeaoja on myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

- Sitä kannattaa ainakin harkita. Se nopeuttaisi tätä prosessia, kun tiedetään, että seuraavan hallituksen pitäisi pystyä tekemään jo ensimmäisen vuoden aikana ainakin joistakin keskeisistä asioista päätöksiä, Korkeaoja selvitti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi on valmis keskustelemaan työryhmästä.

- Minun mielestäni tarvitaan tällaista harkintaa, mutta kannattaa aika tarkkaan harkita, milloin keskustelu ja perusteellisempi selvitystyö käynnistetään. On pohdittava, olisiko se perusteltua aloittaa ennen vaaleja? Ravi arvioi.

Varuskuntaverkon kokoon ei vielä kantaa

Puolueet eivät vielä tässä vaiheessa halua arvioida tulevan puolustusbudjetin kohtaloa tai pitäisikö varuskuntaverkkoa ensi vaalikaudella supistaa.

Sekä kokoomuksen Ravi että keskustan Korkeaoja muistuttavat niin sanotusta valtion kokonaisedusta, kun varuskuntien tulevaisuutta arvioidaan.

- Kannattaisi aina ratkaisujen yhteydessä selvittää suomalaisen yhteiskunnan kokonaisetu. Kun minun mielestäni aivan oikeaa arvovalintaa on tehty ja päätetty jatkaa asevelvollisuusarmeijalla, se edellyttää kattavan varuskuntaverkon, Ravi muisutti.

Korkeaojan mielestä nykyinen ei ole pyhä, mutta kun valtio katselee omia toimiaan, kokonaisuus pitää ottaa huomioon.

- Ei tietenkään ole järkevää toimia niin, että puolustusministeriön puolella pantaisiin varuskunta kiinni ja tulisi satoja työttömiä. Sen jälkeen työvoimaministeriön nopean toiminnan joukot tulisivat pelastamaan tilannetta. Kyllä tässä täytyy kokonaisuuksia tarkastella, Korkeaoja tähdensi.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarkko Juselius