Yhteisön johtajalla on vastuu avoimuudesta

Uskonnolliset yhteisöt ovat kuluneen vuoden aikana olleet useasti esillä lasten hyväksikäyttörikosten yhteydessä. Pedofiliaepäilyjä on tullut ilmi evankelisluterilaisessa ja katolisessa kirkossa sekä esimerkiksi vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Tutkijan mukaan yhteiskunnassa lisääntynyt avoimuus on pakottanut myös uskonnollisia yhteisöjä avautumaan.

Kotimaa
Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Eila Helander.
Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Eila Helander.Yle

Poliisi on viime vuosina kirjannut ennätysmäärän pedofiliaepäilyjä. Kun vielä vuosikymmen sitten ilmoituksia tuli viitisensataa vuodessa, on viime vuosina ilmoitusten määrä ollut päälle tuhat. Osa esille tulleista rikosepäilyistä on saattanut tapahtua vuosia sitten, mutta uhri on uskaltanut tuoda asian esille vasta aikuistuttuaan.

Vaikenemisen kulttuurista on syytetty etenkin uskonnollisia yhteisöjä. Helsingin yliopiston kirkkososiologian professorin Eila Helanderin mukaan tilastossa näkyy lisääntynyt avoimuus.

- Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat lisääntyneet kaikissa organisaatioissa. Tämä näkyy myös uskonnollisissa yhteisöissä. Myös informaatiokanavia on tullut lisää. Esimerkiksi internet on yksi mahdollisuus toimia avoimemmin, kuin mitä perinteisempi kommunikaatiomalli yhteisön sisällä on sallinut, Helander kertoo.

Yhteiskunnan suhtautuminen lapsiin on vuosien kuluessa muuttunut. Tämä näkyy myös pienemmissä yhteisöissä.

- Lasten oikeudet ovat viimeisten vuosien aikana tulleet aivan uudella tavalla esille, kuin esimerkiksi 40-60 -luvuilla. Myös valmiudet ottaa kipeitä kysymyksiä esille ovat toisenlaiset nyt kuin ennen, Helander vertaa.

Helander pitää tärkeänä, että uskonnollisten liikkeiden johtajat tunnustavat ongelman ja ohjeistavat jäseniään toimimaan oikein. Tästä on esimerkkinä katolisen kirkon paavin anteeksipyynnöt pappien hyväksikäyttämiltä ihmisiltä.

- Johtajalla on paitsi valta myös vastuu. Jos ajatellaan hengellisen yhteisön johtajaa, niin hänellä on myös hengellinen auktoriteetti. Sillä, miten yhteisöjen johtajat tällaisiin kysymyksiin suhtautuvat, on erittäin suuri merkitys, Helander kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen