Vanhoillislestadiolaiset: Puhukaa hyväksikäytöstä

Vanhoillislestadiolaiset päättivät julkisuudessa olleiden lasten hyväksikäyttöepäilyjen jälkeen tarkentaa jäsenilleen synnin sovittamisen ja rikoksen sovittamisen eroa. Asiaa käsiteltiin kuluneen kesän suviseurojen avajaispuheessa. Aihe on noussut esille myös sadoissa ohjekirjeissä.

Kotimaa
Vanhoillislestadiolainen herätysliike rohkaisee jäseniään puhumaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vanhoillislestadiolaiset ovat kuluneen vuoden aikana olleet esillä useissa lasten hyväksikäyttöepäilyissä.

- Tänä vuonna on julkisuudessa tuotu esille useita eri tapauksia ja näihin tapauksiin on pyritty vastaamaan yleisesti, mitä opetamme ja miten ajattelemme tästä asiasta, keskusyhdistyksen pääsihteeri Aimo Hautamäki kertoo.

Jotta hyväksikäyttöä kokeneet uskaltaisivat hakea apua, on vanhoillislestadiolaisten keskusyhdistys lähestynyt liikkeen puhujia ja rauhanyhdistyksiä ohjekirjein. Kirjeissä on painotettu synnin sovittamisen ja rikoksen sovittamisen eroa. Hautamäki painottaa, ettei tehtyä rikosta saa vaieta.

- Kristillisyydessä on aina opetettu, että synnistä pitää tehdä parannus ja oli rikos minkälainen tahansa, se pitää hoitaa myös lain edessä oikein. Voi olla, että yksittäiset uskovaiset ovat voineet ymmärtää tämän asian väärin, ja tätä on nyt tähdennetty, että näin on aina opetettu ja näin tulisi näissä tapauksissa myöskin toimia, Hautamäki painottaa.

Hautamäki ohjeistaa ilmoittamaan epäilyistä yhteisön ulkopuolelle, mikäli epäilys pohjautuu vakuuttavaan tietoon. Sopiva taho ovat viranomaiset, joiden kautta osapuolet saavat tarvittavaa apua.

Sen sijaan asioiden käsittely julkisuudessa saattaa Hautamäen mukaan lisätä läheisten ja yhteisön kärsimystä. Julkisuudessa olleita hän ei silti moiti.

- He ovat rohkaistuneet puhumaan niistä kivuista, mitä ovat kantaneet sisällään vuosia, ehkä vuosikymmeniä. Tässä mielessä on hyvä asia, että he ovat päässeet niistä puhumaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen