Auringonvalon muuttaminen polttoaineeksi sai miljoonarahoituksen

Turun yliopiston tutkimus auringonvalon muuttamisesta polttoaineeksi on saanut miljoonarahoituksen EU:lta. Yliopiston koordinoimalle DirectFuel-projektille on myönnetty noin 3,7 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle

Nelivuotisen hankkeen tarkoituksena on kehittää menetelmä auringonvalon muuttamiseksi suoraan käyttövalmiiksi polttoaineeksi biologisten prosessien avulla. Hankkeen koordinaattorina toimii kollegiumtutkija Patrik Jones ja varakoordinaattorina professori Eva-Mari Aro.

Verkostomaisesti toimivassa hankkeessa on yhteensä yhdeksän yhteistyökumppania Euroopasta ja Yhdysvalloista.

- Tutkimme auringonvalon ja hiilidioksidin muuttamista suoraan moottoreissa ja teollisuudessa käytettäviksi polttoaineiksi. Tarkoituksena on muuntaa auringon energiaa biologisten prosessien avulla propaaniksi, jota on jo puolen vuosisadan ajan käytetty polttoaineena nestekaasun muodossa, Jones kertoo.

Tutkimuksessa huomioidaan polttoaineen tehokas tuotanto ja käyttöönotto. Esimerkiksi monissa EU-maissa on jo valmiina nestekaasun jakelujärjestelmä.

Tutkimus tehdään Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitoksessa sekä Biotekniikan keskuksessa. Patrik Jones kuuluu Turun yliopiston luonnontieteen ja lääketieteen tutkijakollegiumiin ja johtaa BioEnergy-tutkimusryhmää. Professori Eva-Mari Aro johtaa Integroitua fotosynteesi- ja metaboliittitutkimus -huippuyksikköä.