1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikrobiologia

Vesiturvallisuus paremmaksi uusilla mittausmenetelmillä

Juomaveden mikrobiologisen laadun analysointiin on löydetty Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa entistä tehokkaampia, tarkempia ja nopeampia menetelmiä.

mikrobiologia
Vesihana
Yle

Perjantaina tarkastettavan filosofian maisteri Tarja Pitkäsen väitöstutkimuksen mukaan uudet menetelmät voivat nopeuttaa merkittävästi tulosten saamista ja tehostaa saastelähteiden paikantamista esimerkiksi vesiepidemioita selvitettäessä.

Pitkäsen mukaan kampylobakteerin havaitsemista vesinäytteistä voitaisiin jatkossa tehostaa työssä testatun kannettavan mikrobien rikastusyksikön avulla, Rikastuksen jälkeen käytetyn reaaliaikaisen menetelmän avulla analyysiaika vähenee, eikä kampylobakteerien määrää aliarvioida, kuten helposti tapahtuu kun käytetään perinteisiä viljelymenetelmiä.

Pitkänen toteaa edelleen, että vesilaitosten jakaman talousveden mikrobiologisen turvallisuuden varmistamiseksi Suomen pohjavedenottamoilla on suositeltavaa arvioida veden laadun mikrobiologisia uhkia ja niiden aiheuttaman terveysriskin suuruutta entistä tarkemmin.

Tarvittaessa vesilaitosten on tehostettava vedenkäsittelyprosessejaan ja entistä useammin myös otettava käyttöön veden desinfiointi.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi