Sosiaalikeskus Sataman toiminta saa jatkua

Helsingin nuorisolautakunta päätyi äänestyksen jälkeen Vapaa Katto ry:n vuokrasopimuksen jatkamista Helsingin Kyläsaarentien kiinteistössä. Jatkoa puolsivat kaikki ryhmät kokoomusta lukuun ottamatta.

Kotimaa
Romanien asuntovaunuleiri Helsingissä.
YLE

Äänestys päättyi lukemin 5-3. Kokoomuksen edustajat jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Lautakunta katsoo samalla, että nuorisotoimi on joutunut kohtuuttoman paineen alle romanien majoittamiskysymyksessä. Lautakunta esittääkin, että kaupunginhallitus ryhtyisi selvittämään vaihtoehtoista majoituspaikkaa Sataman pihalle leiriytyneille romaneille.

– Me vihreiden ryhmässä näemme asian niin, että nämä ihmiset ovat täällä joka tapauksessa. Vetovoimatekijänä ei ole se, että onko jossain pari bajamajaa tai leirintäalue vaan se, että heidän tilanteensa kotimaassa on niin huono, sanoo nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr.).

Karin mukaan romanit eivät voi majoittua esimerksi Rastilan leirintäalueella, sillä siellä oleskeluaika on rajoitettu.

– Rastilan leiriytymismaksut ovat isoille romaniperheille sellaiset, että niitä ei kerjäämisellä makseta.

"Kaupunki pakenee vastuutaan"

Karin mukaan kaupunki on paennut omaa vastuutaan romaniasian ratkaisijana siirtämällä päätökset nuorisolautakunnan tehtäväksi.

– Juuri kaupungin vastuunpakoilun takia nuoret ovat tarjonneet majoitusmahdollisuutta pihallaan. Ainoa asia, mitä kaupunki on tehnyt, on ollut leirien hajottaminen viime talvena.

Karin mielestä on kaksinaismoralistista hajottaa romanien majat ja sen jälkeen ajaa heidät sillan alle.

– MIelestäni on hatun noston arvoinen asia, että nuoret ovat tarjonneet heille turvallisen paikan yöpyä.

Kerjäämisen kielto saattaa ajaa rikoksiin

Sisäasiainministeriön työryhmä esittää ensi viikolla sisäministeri Anne Holmlundille kerjäämisen kieltoa koskevan loppuraporttinsa. Kerjääminen kiellettäisiin järjestyslailla.

Karin mielestä kerjäämisen kieltäminen voi on oireisiin, ei syihin puuttumista.

– Kun on joukko ihmisiä, joiden on joka tapauksessa pakko tulla toimeen, niin mahdollisuus kerjätä on parempi kuin se, että heidät pakotetaan esimerkksi rikollisuuden pariin. Nämä ihmiset tekevät kuitenkin kaikkensa tullakseen toimeen.

.

Lähteet: YLE Helsinki