1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvavyöt

Joka neljäs matkustaa takapenkillä turvavyöttä

Joka neljäs nuori tai aikuinen ei käytä turvavyötä takapenkillä matkustaessaan, selviää Liikenneturvan tutkimuksesta. Naiset ovat ahkerampia tuvavyön käyttäjiä kuin miehet.

turvavyöt
Turvavyötä lukitaan.
AP Graphics Bank

Liikenneturvan turvavyöseurannan mukaan suomalaisista 84 prosenttia käytti turvavyötä matkustaessaan henkilöauton takapenkillä. Turvavyötä käytetään useammin henkilöauton etupenkillä matkustaessa.

Vuonna 2010 turvavyön käyttöaste oli henkilöauton etuistuimella taajamien ulkopuolella 94 prosenttia ja taajamissa 91 prosenttia. Naiset käyttivät turvavyötä miehiä useammin.

- Tulosta kaunistaa lasten ahkera turvalaitteiden käyttö. Alle 6-vuotiaiden turvalaitteiden käyttöaste on 98 prosenttia, kun vastaava osuus yli 14-vuotiailla on vain 73 prosenttia, toteaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.

Avuksi tekniikkaa ja rangaistuksia

Moni uskoo turvavyön käytön paranevan tekniikan avulla. Puolet suomalaisista hyväksyisi teknisen ratkaisun, joka estää ajon elleivät kaikki käytä turvavyötä. Asia käy ilmi vielä julkaisemattomasta Nordiska Trafiksäkerhetsrådetin Pohjoismaisesta kyselytutkimuksesta.

Saman tutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista piti riskiä jäädä kiinni poliisin turvavyövalvonnassa pienenä. Puolet suomalaisista vastasi, että turvavyön käyttämättä jättämisestä tulisi rangaista ankarammin.

Turvavyö olisi pelastanut monia

Turvavyö suojaa tehokkaasti etenkin taajamanopeuksilla. Silti turvavyön käyttö on Liikenneturvan seurantojen mukaan poikkeuksetta vähäisempää taajama-alueilla. Puolet loukkaantumisiin ja neljännes kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu juuri taajama-alueilla.

Turvavyön käytön on arvioitu vähentävän henkilöauton etuistuimella matkustavien kuoleman todennäköisyyttä 40 – 50 prosenttia ja takapenkillä matkustavien 25 prosenttia.

Tutkijalautakuntien arvion mukaan turvavöiden käyttö olisi viimeisen kymmenen vuoden aikana pelastanut yli puolet henkilö- ja pakettiautoissa kuolleista turvavyötä käyttämättömistä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi