Aerobicin askelsarjat koukuttavat yhä

Jytäjumpasta tuli aerobiciä 1980-luvulla. Jumppapuvut, säärystimet ja hikinauhat ovat vaihtuneet modernimpiin jumppavetimiin, mutta vaatteet eivät ole jumpassa pääasia. Tärkeämpää on, että hiki lentää ja mieli ja keho voivat hyvin.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Aerobic on monipuolista aerobista liikuntaa, johon sisältyy musiikin tahdissa tehtäviä askelsarjoja sekä lihaskunto-osuus.

Aerobic saapui Suomeen 1980-luvulla. Kuortanelainen Annu Ridanpää-Taittonen oli tuolloin nuori liikunnaopettajaopiskelija. Entisenä telinejumpparina ja musiikkifriikkinä hän hurahti lajiin heti.

- Sitä kutsuttiin aikaisemmin jytäjumpaksi, mutta aerobic oli sitten tosi moderni ja muodikas nimi. Ja siihenhän liittyi voimakkaasti raitaiset puvut, vaaleanpunaiset lämppärit nilkoissa sekä hikinauhat, Annu Ridanpää-Taittonen muistelee.

Hänen mukaansa aerobic otettiin jumpparien keskuudessa innolla vastaan, sillä ilmassa oli tuolloin pientä kyllästymistä perinteiseen ja vanhanaikaiseen voimisteluun. Kaikki eivät kuitenkaan heti lämmenneet.

- Esimerkiksi oma voimistelun opettajani piti aerobiciä brutaalina liikuntaa, joka pilaa rytmitajun. Mutta me opiskelijat olimme vahvasti toista mieltä, Ridanpää-Taittonen naurahtaa.

Kuortanelainen Annu Ridanpää-Taittonen on opiskeluajoistaan lähtien toiminut aerobicin parissa ja kunnostautunut erityisesti ohjaajana. Hän on tuttu myös televisiosta, jossa veti jumppaa 90-luvulla. Sittemmin hän on tehnyt myös jumppavideoita ja -dvd-levyjä.

Terveysliikunta on tullut jäädäkseen

Annu Ridanpää-Taittonen sanoo, että aerobic on vuosien myötä muuttunut vähemmän tanssilliseksi ja siten ehkä helpottunutkin hieman.

- Se on kunto- ja terveysliikuntaa ja liikkeitä toistetaan paljon, ne ovat helppoja, turvallisia ja tehokkaita tehdä, Ridanpää-Taittonen kehuu.

Raidanpää-Taittosen mielestä kaikki uudet liikuntalajit ja jumppamuodot ovat tervetulleita, jos ne vaan saavat ihmiset liikkumaan. Itse hän arvostaa erityisesti terveysliikuntaa.

- 2000-luvulla liikuntaan on tullut fysioterapiasta välineitä ja tällainen kuntouttava liikunta on kehittynyt ryhmäliikunnaksi. Se on hyvä asia ja toivon, että tällä tiellä pysytään, Annu Ridanpää-Taittonen toteaa.