Rovaniemeläisten tanssihalut hakusessa

TV:n tanssiohjelmat vetävät hurjasti katsojia ruudun ääreen, mutta oikea tanssipaikka ei. Saarenkylän Nuorisoseurantalon tanssikausi on alkanut valitettavan vaisusti, tanssiorganisaattori Risto Petäjäniemi sanoo.

tanssi
Ritva Lahtinen ja Risto Petäjäniemi tanssimassa
Ritva Lahtinen ja Risto Petäjäniemi ovat Napapiirin Seuratanssijoiden aktiivisia jäseniä.YLE / Hillevi Antikainen

Lapin kesäiset tanssilavat ovat sulkeneet porttinsa talveksi, mutta Saarenkylän Nuorisoseuran tanssikausi on vasta alussa. Viime vuosien suuntaus kuitenkin on, että tansseihin tulijoiden joukko pienenee.

- Tanssilattialla on tilaa satoja neliöitä, mutta kun vajaa sata jalkaparia sitä illan aikana käyttää, niin ikävältä tuntuu. Ei näköjään auta, vaikka tanssit olisivat tarjouksessa ja kahvit kaupan päälle, Saarenkylän Nuorisoseuran hallituksen jäsen ja tanssi-iltojen organisaattori Risto Petäjäniemi sanoo.

Kun seinät olivat revetä

Saarenkylän Nuorisoseuran talo rakennettiin 1960-luvulla ja sitä laajennettiin jo seuraavalla vuosikymmenellä, jolloin elettiin tanssien kulta-aikaa.

- Erityinen ilta oli, kun Erkki Junkkarinen oli suosionsa huipulla ja täällä keikalla. Väkeä oli niin, että seinät pullistelivat ja meno oli hirmuinen. Olin itse parini kanssa lattialla ja eräänkin pelin aikana toinen pari tuli ja pyyhkäisi hurmoksissaan meidän kahden käsien välistä, Risto Petäjäniemi muistelee.

Tämän päivän tanssiyleisöä vetävät paikalle edelleen isot nimet, mutta tärkeä on myös orkesterin soittotaito.

- Vähemmän nimekäskin orkesteri saa ihmiset tulemaan, jos tiedetään, että se osaa hommansa.

Tanssien järjestäjälle kalleimpien esiintyjien tilaaminen on riski, koska tansseissa kulkevat ovat vähentyneet ja kulut pitää saada katetuiksi. Risto Petäjäniemen mukaan hyvä orkesteri ja 300 asiakasta riittää. Aivan täynnä talo on silloin, kun sisällä on 1500 tanssijaa.

Tanssii tv:n kanssa

Risto Petäjäniemi ja hänen kumppaninsa Ritva Lahtinen ovat uskollisia Saarenkylän tanssi-illoille. He molemmat ovat myös aktiivisia jäseniä Napapiirin Seuratanssijoissa. Seuran harjoituksissa kävijöitä riittää, mutta tanssi-iltoissa heitä ei juuri näy.

- Voihan se olla, että monelle riittää harjoituksissa tanssiminen eikä sitten enää jakseta tai voida lähteä viikonloppuisin yötä vasten talolle tanssimaan, pariskunta aprikoi.

Suoritusyhteiskunnan vaatimukset saattavat nekin olla osasyy tanssien yleisökatoon. Vain ne tulevat, jotka osaavat, vaatimattomamman tasoiset eivät kehtaa.

- Pitäisi olla sama periaate kuin karaokessakin oli alunperin eli osaaminen ei ole pääasia, vaan osallistuminen. Tanssiminenhan on hauskanpitoa eikä suorittamista, Ritva Lahtinen muistuttaa.

Television tanssiohjelmien suuret katsojaluvut saavat tanssin ja tanssien ystävät Ritva Lahtisen ja Risto Petäjäniemen mietteliäiksi.

- Oisko se tätä nykyajan virtualisoitumista. Ihmiset on facebookissa ja mesessä ja nyt sitte tanssitaanki sähkösesti, osallistumatta itte siihen tapahtumaan. Ritva Lahtinen huokaa.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen