Punaviini voi lehauttaa hehkun kasvoille

Punaviini aiheuttaa joillekin ihmisille allergiaa muistuttavia reaktioita. Kasvot ja kaula alkavat punoittaa, nenä menee tukkoon tai iskee kova päänsärky. Viinin sisältämien tanniinien on kauan puhuttu aiheuttavan tällaisia oireita, mutta ovatko tanniinit sittenkään suurin syyllinen?

terveys
Mies juo punaviiniä lasista.
Yle

Lasi täyteläisen pehmeää punaviiniä maistuisi monelle pimeänä syysiltana. Kaikille punasävyinen juoma ei kuitenkaan sovi.

Professori Matti Hannuksela tietää punaviinien aiheuttamista oireista. Hänen mukaansa todisteita yleensä syylliseksi väitettyjen tanniinien osuudesta päänsärkyyn tai ihon punoittamiseen ei ole. Syytä täytyy siis etsiä toisaalta.

Jotkut ihmiset uskovat vahvasti, että tietynmaalaiset punaviinit laukaisevat päänsäryn. Ehkä syy voi siis olla psykologinen.

- Opittu refleksi voi tosiaan olla syypää. Kun ihminen näkee viinipullon etiketteineen ja huomaa, että se on tullut vaikka Ranskasta tai Italiasta, jo tästä havainnosta tulee päänsärky. Jos etikettiä tai pulloa ei näe, eikä tiedä juoman valmistusmaata, oireita ei ehkä tule, Hannuksela kertoo.

Oireisiin monia syitä

Syitä punaviinireaktioihin on muitakin. Usein syytetään myös sulfiitteja, mutta niitä on valkoviineissä punaisia lajitovereitaan enemmän.

Professori Hannukselan mukaan sulfiittiallergia voi selittää vain muutamia oiretapauksia.

Kaiken kaikkiaan mahdollisesti allergiaa aiheuttavia ainesosia on punaviinissä enemmän kuin valkoisessa. Punaviinejä valmistettaessa muun muassa rypäleiden kuoret pidetään nesteen mukana käymisen loppuun asti. Valkoviinissä käy vain mehu, eivät kuoret.

Hannukselan mukaan viinien säilöntäaineita ei voi ihon lehahduksista tai pääkivusta syyttää.

Alkoholi lisää allergisia reaktioita

Viinien ja juustojen syömisen yhteydessä puhutaan joskus niin sanotusta juustosyndroomasta, jonka sanotaan johtuvan tyramiinista. Sitä sisältävät juustot kuten feta ja mozzarella sekä punaviini.

- Tästä asiasta oli vielä kymmenen vuotta sitten ”varmaa” tietoa. Sitten asiaa tutkittiin lisää ja todettiin, että tyramiineilla tai viinien mahdollisesti sisältämillä histamiineilla ei ole oireiden kanssa tekemistä. Tässäkin tuli vesiperä.

Punaviinin ja päänsäryn sekä punaiseksi lehahtelun suhteesta tuntuu olevan roppakaupalla arvioita, mutta ei kovin vedenpitäviä.

Yhdestä asiasta professori Hannuksela on kuitenkin varma.

- Alkoholi ylipäätään lisää allergisia reaktioita.

Lähteet: YLE Lahti