Ikkunalaseja ja olutpulloja

Kalajokilaaksossa etsitään vanhoja Himangan lasitehtaan lasiesineitä valokuvattavaksi. Tarkoitus on koota näyttely ja koostaa tehtaan historia jälkipolville tiedoksi.

Kalajoki
Käsissä iso, pyöreä, vihreä Himangan lasitehtaan vanha pullo
Artema

Nykyään Kalajokeen kuuluvalla Himangalla toimi lasitehdas 1800-luvun loppupuolella. Sautinkarilla puhallettiin parhaimmillaan lasia 12 saksalaistyöntekijän voimin. Tehtaalla valmistui ikkuna- ja apteekkilasia, olutpulloja ja puristelasituotteita.

- Uskomme, että lasiesineitä on säilynyt lähiseudun kodeissa. Toivoisimmekin, että meihin otettaisiin yhteyttä ja että pääsisimme valokuvaamaan esineet, kertoo projektipäällikkö Pirjo Tuomimäki.

Lasinäyttely avataan Kalajoen ammattiopisto Artemassa syksyllä 2011. Näyttely on osa ”Ikkunalaseista pullojen kautta taidelasiin” –hanketta, jolla kartoitetaan sekä paikallinen lasiteollisuusperinne että nykypäivän lasitaide. Suunnitelmissa on myös lasiseminaari, lasin päivä ja lasimarkkinoita.

Jo aiemmin on koottu tiedot Helanderin messinkivalureista ja Kiviojan savi-keramiikkateoksista.

Korvakoruista alttarimaalauksiin

Kalajoella syksyllä 2011 esittäytyvässä lasinäyttelyssä ovat mukana myös paikalliset ammattilaiset ja harrastajat. Kalajokisia taiteilijoita Heikki Ulvia ja Auli Ojalaa yhdistää sekä lasi että meri. Molempia viehättää lasissa valo ja muotoutuvuus.

Ojala tekee taidetta sulatustekniikalla, Ulvi käyttää tasolasitetekniikoita ja yhdistää lasia myös puuhun, teräkseen ja kiveen. Lasi taipuu moneksi, korvakoruista alttarimaalaukseen.

Luonto, erityisesti meri, on tärkeä inspiraation lähde molemmille.

- Joen ja meren rannalla syntyneenä merellä on iso merkitys, myös kesämökki on pienellä luodolla, Ulvi kertoo.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa