Pisin varvas määrittelee kengän koon

Oikeanlaisia työjalkineita valittaessa on otettava monta asiaa huomioon. Seisomatyössä jalat ovat koetuksella, mutta myös istumatyössä jalkineen pitää olla tukeva.

kengät
Kengässä pitää olla tilaa varpaille.
YLE Lahti

Työympäristö vaikuttaa siihen, kuinka hyvin vaihtoehdot tunnetaan.

- Esimerkiksi teollisuudessa tiedetään aika paljon asioista. Siellä käytetään paljon turvajalkineita, koska työympäristössä on paljon riskitekijöitä, kertoo jalkaterapeutti Nina Reivonen

Hän lisää, että palvelualalla ei ehkä kiinnitetä niin paljon huomiota siihen, minkälainen on kunnollinen työkenkä.

Seisomatyössä on enemmän riskejä kuin istuessa. Liikkuessa jalat joutuvat enemmän kuormitetuiksi. Tämän vuoksi on jalkineita hankittaessa otettava huomioon se, mitä tekee ja mihin käyttöön kengät tulevat.

- Täytyy miettiä olosuhteita, ympäristön lämpötilaa, kosteutta ja niin edelleen. Lisäksi vaikuttaa alusta. Onko se kova betonilattia, onko siellä liukasta kuten öljyä tai vettä. Esimerkiksi keittiöissä voi olla tällaista.

Irrallisista pohjallisista hyötyy

Ergonomisesti ajatellen on hyvä tietää myös oman jalan rakenne, kuinka se kuormittuu ja sen mukaan pitää miettiä minkälainen kengän sisäosan tulee olla.

Jalkaterapeutti suosittelee käyttämään kenkiä, joissa on irrotettava pohjallinen paitsi hygieniasyistä myös siksi, että sen avulla voi säädellä kengän sisäosaa itselleen sopivaksi.

Yleisohjeeksi Nina Reivonen sanoo, että kengän tulisi olla CE-merkitty, jolloin se on suosituksen ja standardin mukainen.

- Takaremmi on ihan ehdoton. Samoin on se, että kanta on tukeva. Pohjan iskunvaimennus ja kosteuden läpäisykyky ovat asioita, joita standardissa painotetaan.

Istumatyötä tehdessäkin jalkineen pitäisi olla tukeva, koska jokainen liikkuu jonkin verran työpisteestään. Jos ajatellaan jalkojen hyvinvointia, umpinainen kenkä ei ole paras ratkaisu. Varsinkin, jos sen sisällä on vielä puuvillasukka, joka imee kaiken kosteuden.

Tarpeeksi tilaa varpaille

Koolla on väliä. Pääsääntöisesti kengän pitäisi olla puoli senttiä pitempi kuin pitemmän jalan pisin varvas.

Nina Reijonen neuvoo pitämään huolta alaraajoista. Suihkun jälkeen varpaanvälit tulee kuivata kunnolla ja jalat rasvata.

- Jos tulee oikein paksuja kovettumia, se on aina merkki siitä, että jaloilla on virheellistäkuormitusta. Silloin ei saa itse hinkata niitä metalliraspeilla vaan kannattaa mennä ammattilaisen puheille.

Lähteet: YLE Lahti / Hanski Kinnunen