1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Lihan johdolle sakkoja eläinsuojelurikoksesta

Rovaniemeläisen Lapin Lihan toimitusjohtaja Jukka Kristo ja yrityksen kuljetuspäällikkö saivat sakkorangaistuksen eläinsuojelurikoksesta Lapin käräjäoikeudessa. Lapin Lihan teurasaitaukseen oli marraskuussa 2008 varastoitu liikaa poroja, minkä vuoksi neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan.

Lapin Liha
Rovaniemen oikeustalo ja Lapin käräjäoikeus.
Marjukka Talvitie / Yle

RovaniemiLapin Lihan johdolle sakkoja eläinsuojelurikoksesta

Rovaniemeläisen Lapin Lihan toimitusjohtaja Jukka Kristo ja yrityksen kuljetuspäällikkö saivat sakkorangaistuksen eläinsuojelurikoksesta Lapin käräjäoikeudessa. Lapin Lihan teurasaitaukseen oli marraskuussa 2008 varastoitu liikaa poroja, minkä vuoksi neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan.

Molemmat miehet saivat 70 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa toimitusjohtaja Jukka Kristolle 10 080 euroa ja kuljetuspäällikölle 3 850 euroa.

Kolmannen eläinsuojelurikoksesta syytetyn, Lapin Lihan tuotantopäällikön syytteet hylättiin. Hänen tietoisuudestaan eläinten tilanteesta ei ollut muuta todistetta kuin syyttäjän väite.

Eläinsuojelurikos tapahtui Lapin Lihan teurasaitauksessa yhden viikonlopun aikana marraskuussa 2008. Teurasaitauksen karsinoissa ja käytävillä oli rahtikirjojen mukaan 836 poroa.

Teurasaitauksen täyttötiheydestä ei ollut tuolloin viranomaisten määräyksiä. Oikeus katsoi, että nykyisten määräysten mukaan tiloissa saisi olla yhteensä 500 poroa.

Ylitäyttö johtui siitä, että teurastamon taljannostin oli rikki ja teurastukset olivat pysähtyneet. Porojen kuljetukset Lapin Lihalle kuitenkin jatkuivat lukuunottamatta yhtä peruttua kuljetusta.

Olisi voitu estää

Aitaukseen varastoitiin liikaa poroja minkä seurauksena neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan niiden jouduttua toisten porojen tallaamaksi.

Syyttäjän mukaan työntekijät olivat ilmoittaneet vaikeasta tilanteesta toimitusjohtajalle ja kuljetus- sekä tuotantopäällikölle puhelimitse ja sähköpostitse. Oikeuden mukaan toimitusjohtaja ja kuljetuspäällikkö olisivat voineet keskeyttää porokuljetukset, kerätä porot muihin aitauksiin tai pitää ne kuljetusautoissa.

Teurasaitauksessa lauantaipäivänä käynyt tarkastuseläinlääkäri oli määrännyt järjestämään poroille väljemmät oltavat sekä syötävää ja juotavaa. Maanantaina eläinlääkäri joutui toteamaan, että poroja oli kuollut ja loukkaantunut ahtaissa tiloissa.

Eläinsuojelurikoksesta voi tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Syyttäjä oli vaatinut vankeusrangaistusta. Oikeus katsoi rangaistusta lieventäväksi sen, että tapahtuma sai alkunsa konerikosta ja kaupungin ruonkoviemäriputken rikkoontumisesta.

Eläinlääkärin mukaan ylitäytöstä oli aiemmin huomautettu Lapin Lihalle ja sen jälkeen yritys oli tehnyt muutoksia ja parannuksia. Näiden seikkojen perusteella oikeus katsoi, että tuntuva sakkorangaistus on riittävä seuraamus tuomituille.

Syytteistä vapautetun tuotantopäällikön liki 10 000 euron oikeudenkäyntikulut maksaa valtio. Tuomitut puolestaan määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti todistelukustannuksia noin 1 500 euroa.

Perjantai-iltapäivällä tuomitut eivät olleet vielä ilmaisseet tyytymättömyyttään oikeuden ratkaisuun. Kuljetuspäällikön asianajaja Hannu Lukkarila sanoo harkitsevansa asiaa rauhassa asiakkaansa kanssa.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi