1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Lihan rikosjuttu hovioikeuteen

Lapin Lihan eläinsuojelurikosjuttu menee hovioikeuden ratkaistavaksi. Poronlihanjalostusyhtiön kuljetuspäällikkö ilmoitti perjantaina Lapin käräjäoikeudelle tyytymättömyytensä saamastaan sakkotuomiosta. Toinen alioikeudessa tuomittu, toimitusjohtaja Jukka Kristo ei ilmoittanut valitusajan kuluessa tyytymättömyyttä, joten hänen tuomionsa jää voimaan.

Kotimaan uutiset
Lapin Liha
Lapin Lihan myymälä Rovaniemen teollisuusalueella.YLE / Topi Tossavainen

Syyttäjä ei valita hovioikeuteen, mutta hänelle tulee kuitenkin rikosjutuissa valitusoikeus jälkikäteen, kun tuomittu valittaa.

Molemmat miehet saivat alioikeudessa 70 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa toimitusjohtaja Jukka Kristolle 10 080 euroa ja kuljetuspäällikölle 3 850 euroa.

Lapin Lihan teurasaitauksen ylitäyttö paljastui marraskuussa 2008. Aitaukseen oli varastoitu 836 poroja. Tarkastuseläinlääkärin mukaan tiloissa saisi olla enintään 500 poroa. Ylitäytön seurauksena neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan.

Tuotanpäällikön syyte hylättiin

Kolmannen eläinsuojelurikoksesta syytetyn, Lapin Lihan tuotantopäällikön syytteet hylättiin. Hänen tietoisuudestaan eläinten tilanteesta ei ollut muuta todistetta kuin syyttäjän väite.

Eläinsuojelurikos tapahtui Lapin Lihan teurasaitauksessa yhden viikonlopun aikana marraskuussa 2008. Teurasaitauksen karsinoissa ja käytävillä oli rahtikirjojen mukaan 836 poroa. Alioikeus katsoi, että nykyisten määräysten mukaan tiloissa saisi olla enintään 500 poroa. Ylitäytön seurauksena neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan niiden jouduttua toisten porojen tallaamaksi.

Oikeus: Johdon olisi pitänyt keskeyttää kuljetukset

Syyttäjän mukaan työntekijät olivat ilmoittaneet vaikeasta tilanteesta toimitusjohtajalle sekä ja kuljetus- ja tuotantopäällikölle puhelimitse ja sähköpostitse.

Oikeuden mukaan toimitusjohtaja ja kuljetuspäällikkö olisivat voineet keskeyttää porokuljetukset, kerätä porot muihin aitauksiin tai pitää ne kuljetusautoissa.

Teurasaitauksessa lauantaipäivänä käynyt tarkastuseläinlääkäri oli määrännyt järjestämään poroille väljemmät tilat sekä syötävää ja juotavaa. Maanantaina eläinlääkäri joutui toteamaan, että poroja oli kuollut ja loukkaantunut ahtaissa tiloissa.

Lapin Lihalle huomautettu jo aiemmin ylitäytöstä

Eläinsuojelurikoksesta voi tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Syyttäjä oli vaatinut vankeusrangaistusta. Oikeus katsoi rangaistusta lieventäväksi sen, että tapahtuma sai alkunsa konerikosta ja kaupungin ruonkoviemäriputken rikkoontumisesta.

Eläinlääkärin mukaan ylitäytöstä oli jo aiemmin huomautettu Lapin Lihalle, ja sen jälkeen yritys oli tehnyt joitakin muutoksia ja parannuksia. Näiden perusteella oikeus katsoi, että tuntuva sakkorangaistus on riittävä seuraamus tuomituille.

Alioikeudessa syytteistä vapautetun tuotantopäällikön lähes 10 000 euron oikeudenkäyntikulut maksaa valtio. Tuomitut käräjäoikeus puolestaan määräsi maksamaan yhteisvastuullisesti todistelukustannuksia noin 1 500 euroa.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen

Lue seuraavaksi