Revontuliyöt lisääntynevät tulevina vuosina

Magneettikentän häiriöityminen ja sitä kautta revontulien esiintyminen kasvaa tulevina vuosina, kertovat Sodankylän geofysiikan observatorion viimeisimmät aineistot.

revontulet
Revontulet
Revontulia öisellä taivaalla.Polar Image / Pekka Parviainen

Ilmatieteenlaitos kertoi tiistaina, että revontuliaktiivisuus on vähentynyt runsaasti 2000-luvulla. Vähiten revontulia nähdään tällä hetkellä Helsingissä ja eniten Sodankylässä. Revontuliöiden vähyys on johtunut aurinkopilkkujen pienestä määrästä viime vuosina.

- Nyt tulokset näyttävät siltä, että olemme menossa parempaa kohti ja näyttää siltä, että auringon aktiivisuuden minimi on saavutettu, kertoo revontulia ja taivaan eri ilmiöitä tutkinut opettaja Timo Lakkala.

Revontulet vaikuttavat sääilmiöihin?

Revontulista on viime vuosina tullut uutta tietoa vähän, vaikka kiinnostavia tutkimushaaroja silti löytyy. Lakkala mainitsee, että avaruussään eli käytännössä revontulien yhteyttä vallitsevaan säähän tutkitaan.

- Meidän sääilmiöt tapahtuvat muutaman lähimmän kilometrin korkeudella ja revontulet noin sadan kilometrin korkeudella. Otsonikerros on noin 30 kilometrin korkeudella. Tutkitaan, että onko näiden välillä linkkiä. Varmastikin voisi olla, Lakkala kertoo.

Ääniteoria vielä avoin

Muutama vuosi sitten tutkittiin, syntyykö revontulista mahdollisesti myös ääniä. Lakkalan mukaan selitystä ilmiölle ei ole kuitenkaan vielä keksitty.

- Revontulet on sadan kilometrin korkeudessa ja ilmakehä harvenee ylöspäin. Perinteisten teorioiden mukaan äänen ei pitäisi kantautua niin kaukaa.

- Kuvaukset kertovat, että visuaalinen ja äänimaailman muutos kulkee rinnakkain. Siinähän pitäisi olla monen minuutin viive äänen ja visuaalisen havainnon välillä, Lakkala huomauttaa.

Revontulimyrskyt uhkaavat

Voimakkaina aktiivisuusaikoina revontulet voivat aiheuttaa revontulimyrskyjä, jotka ovat myös tutkimusten alla. Rajuimmat revontulimyrskyt saattavat aiheuttaa jopa vakaviakin häiriöitä tietoliikenteeseen.

- Magneettikentän muutos aiheuttaa sähkölinjoihin, kaasuputkiin, suljettuihin silmukoihin jännitteitä, jotka voi häiritä sähköverkkoja. Ja toisaalta myös satelliitteihin jotka on suuremman hiukkassuihkun alla.

- Amerikan pohjoisosissa on tapahtunut hyvinkin suuria sähkökatkoksia ja samoin satelliitteja on vaurioitunut käyttökelvottomaksi, Lakkala kertoo.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen