Ollila: Nokian johtajuudessa ongelmia

YLE TV1:n A+-ohjelmassa vieraillut Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila myöntää, että Nokian johtamistavoissa on ongelmia. Ollila sanoi, että uuden toimitusjohtajan Stephen Elopin odotetaan tuovan Nokiaan nyt uutta virettä ja uudenlaista, innostavaa johtajuutta, jonka avulla Nokia pystyy sopeutumaan uudenlaiseen maailmaan.

talous
Jorma Ollila
Onko Nokiasta tullut liian raskas ja byrokraattinen vastaamaan tuleviin haasteisiin?

Ollila korosti, että Nokian työntekijät ovat osaavia, mutta kaikilla johtamisen tasoilla on selvästi ongelmia. Nyt tähän puututaan, Ollila vakuutti.

Ollila ei usko, että johtamisongelmien taustalla olisivat johdon liian isot palkkiot, vaan pikemminkin nyt pitäisi löytää jälleen nälkä ja vire luovan työn tekemiseen.

"Menestys saanut itsetyytyväisyyttä aikaan"

Haastattelussa Ollila myönsi, että Nokian menestys viimeisin 15 vuoden aikana on saanut itsetyytyväisyyttä aikaan, eikä yhtiössä ole samanlaista puristusta, vääntöä ja uuden etsimistä, jota vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa oli.

- Nyt pitää etsiä, millä tavalla se hyvällä johtamisella saadaan takaisin, hän sanoi.

Juuri tätä innostavaa johtamista ja uuden hapen tuomista yhtiön sisälle Stephen Elopilta Ollilan mukaan odotetaan.

Omasta jatkostaan kysyttäessä Ollila vihjasi, että voisi olla valmis jatkamaan Nokian palveluksessa kevään 2012 jälkeenkin. Tällä erää hän on lupautunut toimimaan Nokian hallituksen puheenjohtajana siihen asti.

Hitaan kasvun kausi häämöttää

1990-luvun alun lamasta Suomen kansantalous selvisi pitkälti Nokian ja elektroniikkateollisuuden vetäminä. Nyt moni asia on Ollilan mukaan väärässä asennossa verrattuna 90-lukuun. Hän muistuttikin, ettei Suomella ole nyt näköpiirissä samanlaista uutta rajua toimialaa tai kasvupyräystä eikä samanlaisia verouudistuksia, joiden avulla Suomi nousi 90-luvulla lamasta.

- Tämä tarkoittaa Suomen kannalta sitä, että vaikka tänä ja ensi vuonna kasvu onkin kohtuullista, meitä on aivan ilmeisesti odottamassa hitaan kasvun kausi.

Ollilan mukaan tuleva hallitus joutuu pohtimaan, millä tavalla se pystyy luomaan Suomelle kasvustrategian ja välttämään pahan kierteeseen joutumisen. Pahan kierteellä hän tarkoitti kasvun hidastumista sen seurauksena, että valtion- ja kuntatalous ovat voimakkaasti alijäämäisiä ja veroja olisi korotettava.

- Sen pitää olla ykkösenä jo hallitusneuvotteluissa, Ollila huomautti.

Lähteet: YLE Uutiset