Hyppää sisältöön

Suomen euroviisuehdokkaat julkistettu

YLE on julkistanut Euroviisujen Suomen alkukarsintoihin valitut 12 kilpailijaa. Kisassa ovat mukana muiden muassa Tartu mikkiin -ohjelmasta tuttu Sami Hintsanen, Jimi Pääkallona aiemmin tunnettu Jimi Constantine sekä Popstars-ohjelmasta pinnalle noussut Jonna.

Vuoden 2011 Euroviisujen Suomen alkukarsintojen kilpailijat. Kuva: Jussi-Pekka Panttila / YLE

Euroviisukarsintoihin osallistuvat kilpailijat on valittu levy-yhtiöiden ehdokkaiden ja avoimen kilpailun kautta tulleiden ehdokkaiden joukosta.

- Ylen tehtävänä on valita paras mahdollinen edustaja Eurovision laulukilpailuun, jolla on vuosittain katsojia yli sata miljoonaa. Ylen raadilla oli haastava tehtävä valita monien hyvien ehdokkaiden joukosta juuri ne, joilla on parhaat mahdollisuudet edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa. Olemme todella tyytyväisiä, sillä levy-yhtiöiden ehdokkaiden lisäksi voimme nostaa avoimesta kilpailusta peräti neljä ehdokasta suoraan alkukarsintoihin, sanoo YLE Viihteen päällikkö ja Euroviisujen vastaava tuottaja Tuire Lindström.

YLE TV2:n Tartu mikkiin -musiikkiohjelman juontajan tunnetuksi tullut Sami Hintsanen lähti mukaan kisaan, koska on ollut pitkään viisufani.

- Olen aina mieltänyt itseni laulajaksi, vaikka näkyvin juttuni on ollut televisiossa. Olen vanha viisufani ja enemmän Johnny Logan -liiton mies eli esitykseni tulee keskittymään itse biisiin. Toivottavasti näkymisestä tv:ssä on kilpailussa enemmän hyötyä kuin haittaa, Hintsanen nauraa.

Avoimen kilpailun kautta kilpailuun pääsi mukaan Popstars-ohjelmasta aikanaan pinnalle noussut Jonna, joka on tekemässä paluuta.

- Lähdin mukaan samalla periaatteella kuin Popstarsiin että mikä ettei. Biisini on popimpaa kuin aikaisemmin tekemäni R&B. Tarkoitukseni on saada sillä ihmiset tanssimaan.

Vielä kolme kilpailijaa nettikarsinnan kautta

Yle haki viimevuotiseen tapaan euroviisuja myös avoimen kilpailun kautta. Määräaikaan mennessä demoja saapui 277 kappaletta, joista Ylen raati valitsi 15 nettikarsintaan.

- Avoin kilpailu kasvatti suosiotaan viime vuodesta ja myös sen taso oli erittäin korkea. Luvassa on todella kova kilpailu jatkopaikoista. Nettikarsinnan kattaus on erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen, sanoo vastaava tuottaja Tuire Lindström.

Nettikarsinnan ehdokkaat ovat kuunneltavissa Ylen Euroviisusivuilla kahden viikon ajan 1. lokakuuta alkaen. Samalla käynnistyy tekstiviestiäänestys, jonka perusteella kolme suosituinta kappaletta etenee tammikuussa järjestettäviin alkukarsintoihin.

Euroviisujen alkukarsinnat käydään kolmena peräkkäisenä perjantaina 14. tammikuuta alkaen. Suomen karsinnan finaali pidetään Turussa 12. helmikuuta.

Euroviisut juontavat Jaana Pelkonen ja YleX:n aamulähetyksistä tuttu Tom Nylund.