Signe Branderin kuvia esittelevä teos Vuoden 2010 kotiseututietokirja

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut vuoden 2010 kotiseututietokirjaksi Jan Alancon ja Riitta Pakarisen teoksen Foto Signe Brander. Valokuvia Helsingistä ja helsinkiläisistä vuosilta 1907–1913. Ehdolla oli kaikkiaan 18 teosta.

kulttuuri
Iso Roobertinkatu vuodelta 1908. Lapset olivat Signe Branderille mieluisia kuvattavia.Helsingin kaupungin museo

Suomen Kotiseutuliiton valinta Vuoden 2010 kotiseututietokirjaksi julkistettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla.

Valinnan tehnyt palkintoraati totesi perusteluissaan Branderin kuvien kertovan hyvin Helsingistä muutoksen alla ja helsinkiläisistä omassa asuinympäristössään. Raati kiitti myös teoksen selkeyttä ja kuvien korkeaa laatua. Alkuperäiskuvien korkea tekninen taso on saatu säilytettyä teoksessa kuvaamalla otokset digitaalisesti suoraan lasinegatiiveista.

Kirjan taitto on rauhallinen. Kullakin aukeamalla on pääsääntöisesti vain yksi kuva, jota selittää tiivis kuvateksti, joskus kommentinomainen laajempi selite. Kuvien viereen sijoitettuja karttapiirroksia kuvauspaikasta raati piti mainiona oivalluksena. Ahkera kotiseutuihminen voi piirrosten avulla käydä vertaamassa, kuinka kulttuurimaisema on sadan vuoden aikana muuttunut.

Suomen Kotiseutuliiton hallituksen asettaman palkintoraadin muodostivat tietokirjailija Harri Turunen Oulaisista, museoamanuenssi Synnöve Bergholm Porvoosta, tietokirjailija Minna Kettunen Lapinlahdelta ja Suomen Kotiseutuliiton pääsihteeri, tietokirjailija Lassi Saressalo Pispalasta.

Vuoden kotiseututietokirjaksi oli ehdolla 18 teosta. Raati teki valintansa vertailemalla muun muassa teosten ulkoasua, tekstien loogisuutta sekä sisältöaineksen valintaa ja toimitustyötä. Valintaan vaikutti myös tarjotun tiedon yleistettävyys sekä se, oliko teoksessa vertailutietoa ja kontekstimateriaalia, jolla sisältö sijoitettiin laajempiin kokonaisuuksiin.

Lähteet: YLE Uutiset