Viidennes briteistä kiusaantuu tv:n homohahmoista

Homoseksuaaliset hahmot tv- ja radio-ohjelmissa häiritsevät miltei viidesosaa briteistä, kertoo tuore tutkimus. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n teettämän kyselyn mukaan 18 prosenttia katsojista ja kuulijoista haluaisi, että ohjelmissa kuvattaisiin nykyistä vähemmän seksuaalivähemmistöjä.

kulttuuri
Katherine Moennig hymyilee Japanissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ruskea hattu päässään vuonna 2008.
Katherine Moennig esittää Shanea yhdysvaltalais-kanadalaisessa televisiosarjassa L-koodi. Se oli ensimmäinen televisiosarja, joka keskittyi kuvaamaan lesbojen sosiaalista elämää.EPA / Dai Kurokawa

Vajaat puolet vastaajista oli sitä mieltä, että homous on ohjelmissa esillä sopivassa määrin. Monet homoseksuaaleista puolestaan toivoivat, että seksuaalivähemmistöjen edustajista tehtäisiin ohjelmissa nykyistä realistisempia. Lesbot toivoivat myös, että lesbohahmojen määrää lisättäisiin selvästi.

Myös monet homoseksuaalisuuteen suvaitsevasti suhtautuvat heteroseksuaaliset vastaajat olivat sitä mieltä, että homojen seksuaalisuutta korostetaan ohjelmissa liikaa heidän muiden ominaisuuksiensa kustannuksella.

Suosituksia ohjelmantekijöille

Kysely oli lajissaan poikkeuksellisen laaja. Sitä varten tehtiin yli kaksi tuhatta haastattelua, ja BBC:n internetsivulla siihen otti kantaa miltei kymmenen tuhatta ihmistä.

Tulosten pohjalta on laadittu suosituksia BBC:n tuleville ohjelmille. Yhtenä suosituksena on, että ohjelmiin lisättäisiin homoseksuaalisia hahmoja, joiden seksuaalisuus ei ole heidän pääpiirteensä.

Aiemmin tänä vuonna BBC sai moitteita homojen tasa-arvoa ajavalta järjestöltä. Sen mukaan tavalliset homoseksuaaliset ihmiset puuttuvat lähes täysin niistä 20 tv-ohjelmasta, joita nuoret katselevat eniten.

Stonewall-järjestö kertoi laskeneensa, että 126 tunnissa tv-ohjelmaa oli vain 46 minuuttia, jossa homoja kuvattiin myönteisessä ja realistisessa valossa. Esimerkiksi BBC 1 -kanava ylsi tähän vain 44 sekunnin ajan yli 39 tunnin aikana, Stonewall sanoi.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset