Bin Laden oli ehkä Eurooppa-iskujen takapiruna

Osama bin Laden saattoi osallistua paljastuneiden Eurooppa-iskujen suunnittelemiseen, sanovat amerikkalaiset tiedustelulähteet. Terroriverkosto al-Qaida julkaisi perjantaina uuden äänitallenteen, jolla puhuvaa miestä väitetään terroristijohtaja bin Ladeniksi.

Ulkomaat

Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen kertoo nimettömänä uutistoimisto AP:lle, että heidän tulkintansa mukaan al-Qaidan keskeisimmillä ja korkeimmilla hahmoilla kuten bin Ladenilla oli oma roolinsa suunnitelmissa. Siitä ei hiiskuta, miksi tutkintalinja on nyt tämä – ylipäätään iskupaljastuksista on kerrottu julkisuuteen äärimmäisen vähän.

Keskiviikkona kävi ilmi, että tiedustelupalvelut olivat paljastaneet terroristien suunnitelman iskeä Euroopan kaupunkeihin. Tiedustelulähteiden mukaan terroristit aikoivat toimia yhtäaikaisesti Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa.

Hyökkäykset olisivat olleet kommandotyyppisiä kuten Intian Mumbaissa vuonna 2008. Eurooppaan aiottu isku oli tietojen mukaan jo pitkälle suunniteltu, mutta ei vielä aiheuttanut välitöntä uhkaa.

Bin Ladenilla huoli luonnonkatastrofien uhreista?

Al-Qaida julkaisi perjantaina uuden tallenteen, jolla esiintyvää miestä väitetään bin Ladeniksi. Mies arvostelee muslimimaiden hallituksia siitä, että ne käyttävät enemmän rahaa asevarusteluun kuin kansalaisten auttamiseen.

Mies kuvailee nauhalla miljoonien pakistanilaisten kärsimyksiä maata koetelleiden tulvien jälkeen. Bin Ladeniksi epäilty mies esittää erityisen avustusjärjestön perustamista auttamaan luonnonkatastrofeista ja sodista kärsiviä muslimeja.

Tallenteen kesto on noin 11 minuuttia, ja sen aitous on vielä varmistamatta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP