1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juurakon Hulda (näytelmä)

Juurakon Hulda korostaa naisena asemaa ja koulutusta

Juurakon Hulda saa lauantaina ensi-iltansa Forssan teatterissa. Näytelmävalinta ei ollut pelkkää sattumaa, vaan Forssassa haluttiin nostaa esille juuri naisen asemaa ja koulutuksen merkitystä, sanoo ohjaaja Pekka Lara.

Juurakon Huldaa esittävä Päivi Sippola on siviilissä kuin Hulda; hän opiskelee. Kuva: YLE / Eeva Hannula

Juurakon Hulda kertoo tarinan kaupunkiin muuttaneesta pienviljelijäperheen tyttärestä ja saman tarinan ovat eläneet monet forssalaiset sukupolvet.

Juhlavuosina kotimainen klassikko

Näytelmävalintaa ohjasi toki myös Forssan teatterin tämän vuoden 30-vuotisjuhlavuosi, sanovat pääosan esittäjä Päivi Sippola ja ohjaaja Pekka Lara.

- Sattumaakaan se ei ollut vaan harkittu juttu, sanoo ohjaaja Pekka Lara.

- Forssan teatteri elää tavallaan viisivuotisperiodein, viisi vuotta sitten 25-vuotisjuhlissa lähdimme linjaamaan, että juhla on klassikon arvoinen paikka eli silloin aina esitetään kotimainen klassikko.

- Silloin heitettiin kentälle Tukkijoki, joka tulee sieltä edellisen vuosituhannen taitteesta. Nyt tultiin vähän lähemmäksi ja otettiin Juurakon Hulda, sanoo Lara.

Hulda naistyyppinä viehättää

- Kun sain tekstin luettavakseni, niin siinä vaiheessa minulle ei Juurakon Hulda sanonut vielä yhtään mitään. Olen sitä ikäpolvea, joka ei vielä ole katsonut sitä siihen aikaan kun se on telkkarista tullut.

- Mutta kun rupesin lukemaan tekstiä, niin minua viehätti hirveästi sen naiskuva, ja Hulda ylipäätään naistyyppinä, sanoo Juurakon Huldaa esittävä Päivi Sippola.