Tornion hoitajamäärä taas Superin hampaissa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super vaatii lisää henkilöstöä vanhus- ja vammaishoitoon Torniossa. Liiton mukaan henkilöstön työolosuhteet esimerkiksi Suensaaren vanhainkodissa ovat parantuneet parin vuoden takaisesta, mutta hoitajia on yhä liian vähän hoidettaviin nähden.

Kuva: Antti Heikinmatti / YLE

Suensaareen aiotaan myös perustaa vuodenvaihteessa uusi yhdeksänpaikkainen intervallihoitoyksikkö, mikä SuPerin mukaan lisää väen tarvetta.

Hoitohenkilökunta on riittämätöntä myös Torintienoon palvelukeskuksessa eli kehitysvammayksikössä, jossa esimerkiksi yöhoitajan vastuulla on 45 hoidettavaa, mitä pidetään työsuojelulainsäädännön vastaisena.

Kaupungilta perätään lisää henkilökuntaa

Super aikoo nyt tehdä sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle kirjelmät, joissa esitetään henkilökunnan lisäämistä Suensaaren vanhainkotiin, kun intervalliyksikkö perustetaan.

- Myös Torintienoon palvelukeskuksen osalta jätämme omat ehdotuksemme sellaisista asioista, jotka eivät vaadi lainkaan lisää rahaa. Esimerkiksi, että siellä on työvuorojärjestelyt ja toimenkuvat kunnossa ja myös omaa henkilökuntaa tulisi olla joka yksikössä, luettelee Moilanen.

- Tällä hetkellähän siellä henkilökunta kiertää. Se pilkkoo hoidon jatkuvuutta, aiheuttaa kehitysvammaisissa levottomuutta eikä myöskään ole työntekijän kannalta hyvä.

"Ei vain torniolainen ongelma"

Raija Moilanen toivoo, että parannukset saataisiin hoidettua paikallistasolla, jottei asiaa täydy viedä valvontaviranomaisille.

- Se on ihan päättäjien ja henkilökunnan yhteistyötä. Meillä on yhteistoimintalainsäädäntö kunnissa ja sitä noudattamalla näitä asioita voidaan ihan hyvin hoitaa täällä, Moilanen muistuttaa.

Moilanen huomauttaa, että henkilöstön riittämättömyys ei ole pelkästään torniolainen ongelma.

- Voi sanoa, että Suomi on täynnä vanhustenhuollon laitoksia, kotihoitoa ja kehitysvammahuollon laitoksia, joissa on ihan riittämätön henkilökunta, Moilanen toteaa.