Pieni eläke voi yllättää naisyrittäjän

Pieni eläkekertymä yllättää usein naisyrittäjän. Naisyrittäjien keskimääräinen eläke Suomessa on 850 euroa. Naisyrittäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Marjukka Karttunen sanoo, että erilaisista tiedotuskampanjoista huolimatta yrittäjänaiset eivät tiedä riittävästi eläkeasioista.

Kotimaa
Ompelutarvikealan yrittäjä Aulikki Kotaniemi Rovaniemeltä.
Yrittäjä Aulikki Kotaniemi ei ole miettinyt, minkä ikäisenä hän jäisi eläkkeelle.YLE Marjukka Talvitie

Karttusen mukaan nuoret naisyrittäjät ovat esimerkiksi yllättyneet siitä, että heidän maksamansa YEL-maksu vaikuttaa myös vanhempainrahan suuruuteen. Yrittäjäeläkemaksut voivat olla ylivoimaisia varsinkin aloittavalle yrittäjälle.

Jo kymmenen vuotta ompelutarvikealan yrittäjänä Rovaniemellä ja Kemissä toiminut Aulikki Kotaniemi kertoo maksavansa eläkemaksuja mahdollisuuksien mukaan.

- Olisihan maksaminen mieluista, koska sitä maksaa itselleen. Mutta miten sitä pystyy maksamaan? Nämä tosiasiat eivät kohtaa toisiaan, Kotaniemi sanoo.

Kotaniemi pyrkii pidättämään kuukausittain tuloistaan tietyn summan eläkkeeseen.

- Mutta välillä maksut laahaavat jäljessä, kun ei kerta kaikkiaan riitä, Kotaniemi kertoo.

Päivä kerrallaan

Kotaniemi arvioi, että naisyrittäjillä eläke on keskivertoeläkkeitä pienempi. Omaa tämänhetkistä eläkearviotaan hän ei muista.

- Hyvin siitä nykyisin infotaan, hän kiittelee.

Eläkkeelle lähteminen ei pohdituta yrittäjänaista. Hän kertoo tottuneensa ajattelemaan positiivisesti sekä elämään päivän, kuukauden ja vuoden kerrallaan.

- En ole laittanut tavoitetta, minkä ikäisenä jäisin eläkkeelle. Sitä asiaa "haistelee" koko ajan jossain alitajunnassaan.

Matalapalkkaisilla aloilla

Yrittäjänaisten Keskusliiton toimitusjohtajan Marjukka Karttusen mukaan suurin osa naisyrittäjistä on yksityisyrittäjiä.

- Yrittäjyyden taustalla on halu hallita elämäänsä.

Naisyrittäjät ovat usein hoiva-alalla ja palvelualalla. Miesyrittäjien yleisimmät alat ovat puolestaan liikenne ja rakentaminen. Aloilla liikkuvissa rahavirroissa on siis eroja.

Yrittäjänaisten keskusliiton mukaan 80 prosentilla yrittäjänaisista on alle 20 000 euron YEL-työtulot.

Yrittäjänaiset kokoontuvat lauantaina Rovaniemelle liittokokouspäiville.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie