1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

TS: Valtaosa kohunäyttelyn tauluista oli väärennöksiä

Suurin osa Wäinö Aaltosen museon avantgarde-näyttelyn tauluista on varmistunut väärennöksiksi, kertoo Turun Sanomat. Poliisi on teettänyt takavarikoiduista 130 taulusta taidehistoriallisen arvioinnin, ja osa on tutkittu myös teknisesti.

Kuva: YLE

Tutkintaa johtava rikoskomisario Kirsi Alaspää kertoo lehdessä, että tutkinnan perusteella suurinta osaa teoksista epäillään väärennöksiksi.

Näyttelyä koskeva rikostutkinta on kestänyt jo yli vuoden. Tutkinnan keskeneräisyyteen vedoten poliisi ei ota kantaa siihen, onko taulut omistavia keräilijöitä syytä epäillä rikoksista eli epäilläänkö heidän antaneen teokset näytteille tietoisina niiden alkuperästä. Teokset ovat suurimmaksi osaksi turkulaisen yksityishenkilön omistamia.

Venäläisen avantgarden näyttely suljettiin viime vuoden heinäkuussa kohun saattelemana. Kohu Wäinö Aaltosen museon näyttelystä alkoi, kun taidekriitikko Otso Kantokorpi epäili julkisuudessa teosten alkuperää. Museon johto torjui aluksi syytökset, mutta lopulta koko näyttely suljettiin etuajassa.

Poliisitutkinta näyttelystä käynnistyi, kun Kuvasto ry ja Turun kaupunki tekivät kumpikin asiasta tutkintapyynnön.